Feriefiskeri. - 15. oktober 2000
         

 

Efterårsferien, som starter i morgen, er en sidste mulighed for at få et par dages fiskeri, inden sæsonen er uigenkaldeligt slut for i år. Det østjyske område byder da også på mange gode fiskemuligheder for både børn og voksne.

Selv har jeg altid sat fiskeriet i efterårsferien meget højt, da jeg som oftest afslutter fluefiskeriet efter ørreder og stallinger i denne periode. Næsten hvert år er det lykkedes mig at få lejlighed til at fange enten ørred eller stalling på tørflue eller en nymfe fisket højt i vandet.

Desværre har vi ikke så mange åer indenfor området der huser de nævnte fisk. Til gengæld har vi så gode forhold langs vore kyster, at de byder på noget af landets bedste havørredfiskeri. Desuden viste blandt andet Ørneredekonkurrencen i september måned, at det stadigt er muligt at fange pæne fladfisk langs med kysterne. Og på en grå dag i efterårsferien med svagt grumset vand tæt på land kan de let nås med med et bundsnøreforfang. Fiskeriet med bundsnøre er en god begyndelse for børnene, da der altid er noget at give sig til på stranden, hvis der bliver for langt mellem nappene. Tænk bare på alle de spændende ting, som er skyllet op på land sammen tangen i vandkanten. Tag en af de mange håndbøger med på turen og en hvid marmeladespand eller plastiktallerken, hvor ungerne kan få lov til at studere krible-krabledyrene på nært hold, så kan I få mange timer til at gå, bare I er varmt klædt på.

Denne form for fiskeri kræver ikke specielt avanceret udstyr for at få et godt udbytte. For en flad halvtredser har du både bundsnøreforfang og sandorm eller børsteorm til en hel dags fiskeri. Grejforhandlerne ved alle, hvad du skal bruge til fiskeriet efter fladfisk, og kan hjælpe dig med at kontrollere, om du har line nok på hjulet og checke andre småting, hvis du står lidt famlende over for din første fisketur.

Det er som sagt nemt at finde gode steder langs kysterne. Strækningen syd for Århus og ned til Mariendal Strand byder på mange gode steder. Du skal dog være opmærksom på at der en fredningszone på 500 meter på hver side af Giber Å’s udløb.

Ellers byder de mange havne og dækmoler også på virkeligt gode muligheder. I Århus er Pier 2 ud for Nørreport et sikkert hit blandt lystfiskere, der foretrækker havnens moler frem for den åbne kyst. Men ydermolerne ved Containerterminalen og ved den nye miljøhavn byder også på gode muligheder for fangst af pæne fladfisk.

Inde i Ebeltoft Vig byder Natomolen ved Femmøller også på fine muligheder, ligesom vindmølleparken på dækmolen ved færgehavnen i Ebeltoft også søges af mange lystfiskere. Ellers byder kysten ved Ebeltoft på mange gode muligheder, hvor man kan køre lige ned til fiskevandet. Både ved Hassenør Hage og derfra op mod Elsegårde er der nemt at stille bilen fra sig. Igen ved Kobbergårde er der heller ikke langt fra parkeringspladsen og til fiskepladsen. Sletterhage yderst på Helgenæs er manges favorit, og herfra kan du fiske på begge sider af spidsen alt efter, hvor det er mest behageligt i forhold til vinden.

Havnen i Grenå byder også på gode muligheder for en fin fladfisk, ellers kan du køre ned til stranden ved det gamle stenbrud ved Gladtved, her kan du fiske enten fra molerne eller direkte fra stranden. Nord for Grenå har du strækningen nord for Karlby Klint, herfra og op mod Gjerrild Klint er der en lang strækning med fin bund til fladfiskene, hvilket også gør sig gældende flere steder omkring selve Gjerrild Klint og Gjerrild Nordstrand.

Agnen du skal bruge er også let at skaffe ved at spørge sig lidt for. Mange steder på Mols og Djursland finder ud salgsboder med sandorm i vejkanten, ligesom langt de fleste grejforretninger kan forsyne dig med sandorm og børsteorm. Er du ikke vild med at røre ved sandormene, kan kigge forbi frysedisken i dit lokale supermarked. Her finder du sikkert en pakke frosne sild. Fileterne skæres i smalle strimler og sættes på krogene. Denne form for agn foretrækkes af ganske mange lystfiskere, da den er nem at håndtere og gemme fra gang til gang.

Mange af de nævnte steder giver jer også mulighed for at fange en havørred eller et par torsk. Udstyr ungerne med en wobler af kunststof, der synker langsomt. Så får de ikke så ofte bundhug, som du selv skal slide fri. Ligesom de heller ikke mister så mange agn. Den nævnte type woblere er lidt dyrere end almindelige blink, men kan ofte vise sig at være billigere i det lange løb.