Sild i havnene. - 29. oktober 2000 | ||||
|
Selv om der har været godt med sild i havnene i det østjyske område gennem næsten hele sommeren, så kan du nu igen gøre så store fangster, at du kan sikre dig julefrokostens stegte sild i eddike i løbet af en enkelt eftermiddags fiskeri. Meldingerne fra området er ganske enslydende, da der er taget fisk i både Grenå Havn, det yderste af Randers Fjord, ved Hadsund og i Århus Havn. Både det gode fiskeri og det fine efterårsvejr havde sidste søndag lokket mange mennesker på Århus Havn. Her fordeltes folk mellem de, der målrettet gik efter bundlevende fisk som rødspætter, isinger, skrubber og torsk og de lystfiskere, der med et blink i enden af linen og med 6 til 8 fluer som ophængere forsøgte at lokke sildene til hug. Begge typer lystfiskere havde vældig god succes med fiskeriet, og folk havde da også blandet sig godt og grundigt i mellem hinanden. Her var der folk, som sad på rygsækstolen og nød en stille bajer, mens de holdt et vågent øje med de forsigtige nøk i stangspidsen, der indikerede, at en fladfisk havde taget børste- eller sandormen. Mens de, der fiskede efter de lynende blanke sild, var anderledes aktive med gentagne kast, i håbet om at sildestimerne ville lægge vejen forbi stedet, hvor de stod. Andre havde gjort dagen til en mindre familieudflugt ved at tage børnene med på molen. Dette var en rigtig god idé, da både bundsnørefiskeriet og fiskeriet med silderig er meget let at beherske selv for børn. Blandt de fiskende traf jeg Lis og Erik Rasmussen, der tidligere havde været erhvervsfiskere fra Århus Havn, hvor deres kutter AS190 hørte hjemme. En hjerneblødning for fem år siden gjorde, at Erik ikke længere var i stand til klare det hårde arbejde på kutteren. Men frisk luft og sild skulle de stadigvæk have, så sildestimerne i Århus Havn var en kærkommen lejlighed til at komme ud. Erik havde stadig mén efter hjerneblødningen, da det kneb ham at bruge højre hånd ordentligt, så Lis måtte hjælpe til med at tage sildene af krogene, når der var fangst. Så Lis’ og min snak om silden som spisefisk blev ofte afbrudt, når Erik skulle have en hånd for at få sildene af krogene. Både han og Lis glædede sig meget til de stegte sild på rugbrødsmadderne, og jeg lovede Lis at bringe en opskrift på ovnstegte sild i denne spalte hurtigst muligt. Da denne samtale fandt sted i søndags, havde Lis og Erik allerede fanget en pæn portion små sild. Erik klagede dog lidt over, at sildene ikke var så store denne søndag, som de havde været tidligere på ugen. Dette kunne jeg bekræfte ham i, da jeg ugen i forvejen havde fanget tre store flotte sild på ophængeren under havørredfiskeri fra stensætningen nord for Århus Permanente Søbad. Her var der ikke tale om små ophængere til sildefiskeri, men jeg brugte ved den lejlighed en grå-grøn flue med lang hale bundet på en størrelse 6 streamerkrog. Så der skulle store sild til, for at de ville gå efter så stort et bytte. Den største af sildene målte da også hele 36,5 centimeter. Erik fortalte, at de selv havde fanget en del sild, som kunne bruges til fileter til marinerede sild Som nævnt lovede jeg Lis en opskrift på stegte sild i ovn, da det ikke gav den samme lugt i køkkenet, som stegningen på panden normalt ville give. Grunden til at jeg faldt over denne opskrift var, at jeg havde problemer med min bil og måtte overnatte søndag aften hos nogle venner syd for Göteborg inden jeg kunne hente min bil på værkstedet om mandagen. Min værtinde Inge-Mari Åkerström havde lavet sild i et ovnfast fad, og da der kun var en enkelt sild tilbage i fadet, måtte jeg bare have opskriften. Inge-Mari´s ovnstegte sild: 1 kilo små sildefileter. Svenskerne bruger strømning, som populært sagt bare er en lille sild. Salt Peber Rasp Hvedemel Frisk dild Dijon sennep - eventuelt Dup fileterne godt tørre med et stykke køkkenrulle. Halvdelen af fileterne placeres i en bradepande, der er smurt med smør, med kødsiden op. Nu drysses kødsiden godt med salt og peber. Derefter placeres der et stykke frisk dild på hver filetstykke. Du kan også smøre kødsiden med dijonsennep eller bruge andre friske krydderurter i mellem fileterne. Nu lægges der en filet over hver af fileterne nede i bradepanden, og de to fileter klemmes godt sammen, hvorefter de rulles i en blanding af rasp og hvedemel. Lige dele af hver. Så lægges fileterne tilbage i bradepanden, hvorefter du placerer en lille klat smør på hver af de dobbelte filetstykker Sæt bradepanden med sildene i ovnen ved 200 til 225 grader i et kvarter. Overfladen på sildefileterne skal være gylden. |