Varm sag til en kold dag. - 31. december 2000
         

 

Skulle du have brug for at sætte hovedet lidt på plads i morgen, Nytårsdag, og du bruger lejligheden til en fisketur, så kan jeg på det kraftigste anbefale dig at lave en Hot Whiskey, som du kan nyde under turen.

Selv stiftede jeg bekendtskab med denne gudedrik en blæsende, kold og våd aprildag efter en lang dags forgæves laksefiskeri på Lough Currane i det sydlige Irland. Værten på pubben kunne straks se, at makkeren og jeg var noget forkomne efter dagens anstrengelser med fluestænger og årer. Så han stillede to Hot Whiskey ved siden af de bestilte Guinness, og beordrede os til at drikke dem så hurtigt som muligt, for at vi kunne få den fulde effekt af den varme drik.

Smagen bekom os så godt, at vi straks bestilte yderligere et sæt, som snart blev efterfulgt af et tredje sæt, hvorefter vi besluttede os for at tage en sidste Hot Whiskey sammen med endnu en pint Guinness og så hente bilen næste dag.

Da jeg skulle have genopfrisket opskriften, gik jeg til pubben The Dubliner på Clemens Bro i Århus. Her fandt jeg så ud af, hvorfor vi fik så megen glæde af den varme drik. Irerne bruger nemlig et mål på 3,5 centiliter, når de skænker en genstand. Det giver jo straks lidt mere karakter til det varme vand end de sølle 2 centiliter, som vi bliver spist af med herhjemme.

Men ellers er opskriften ganske enkel. Du tager halvanden til to teskefulde brun farin, som herboende irere foretrækker, da det giver lidt mere farve til drinken (hjemme i Irland bruger de normalt rørsukker), skænker 3,5 til 4 centiliter irsk whiskey op i glasset. Det røres godt sammen, hvorefter du tager en skive citron, som du har sat tørrede nelliker i, og putter ned i glasset. Til sidst hælder du 1 til 1,5 deciliter kogende vand i glasset, og drikker så det hele så varmt som muligt.

Vand, sukker, citron og nelliker kan hældes i en termokande hjemmefra, og så kan du spæde op med whiskey efter behov ude ved fiskevandet. Husk på at den gamle forfatter Gustav Wied i bogen: Fædrene æde druer, siger: ”Man skal fodre sine guldfisk, - og gøre sin whisky stærkere”. Drop bare det pjat med guldfiskene og hæld ordentlig sjat god Paddy’s eller Powers irsk whiskey i ovennævnte blanding, så kan man klare selv en nytårsmorgen og kommende kolde fisketure.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis