Sæsonafslutning. - 22. november 2001
       

 

Så kom den 15. november, sidste dag i ørredsæsonen 2001. En rigtig efterårsdag med lavthængende skyer og enkelte byger, som var med til at piske de sidste blade af træer langs med vandløbene. Jeg startede min rundtur i Gjern, hvor jeg ikke så en eneste lystfisker forsøge sig på strækningen ved Gjern by. Herfra gik turen langs med Gudenåen fra Bjerringbro til Langå. Kun en enkelt bil holdt på parkeringspladsen ved Langå Egeskov, og da jeg henvendte mig hos Lilly på Langå Camping, fik jeg at vide, at der kun var solgt et dagkort på denne sæsonens sidste dag.

En lokal lystfisker havde tidligt på formiddagen fået fotograferet en fisk, som mildt sagt var meget farvet. Lilly fortalte ellers, at der havde været mange blanke fisk helt hen til sæsonens sidste dage. Således havde Morten Haagensen fra Risskov fanget en meget flot blank havørred på 79 centimeter og lidt over 5 kilo i ugen op til sidste fiskedag, men de sidste par dage havde været domineret af farvede fisk.

Fra campingpladsen kørte jeg ned til parkeringspladsen nedstrøms Jernbanesvinget. Her mødte jeg tre lystfiskere, blandt andet en gammel fiskekammerat Christen Sivardsen fra Randers, som fortalte, at han lige skulle ud for at sige farvel til åen. Christen brugte tohånds fluestang med synkende line for at overvinde den hårde vind og få fluen ned til fiskene. Christen var ellers godt til freds med sin sæson i Gudenåen. Han havde fået en flot grønlænder på fluen, så sent som den 8. april. Omkring det samme tidspunkt havde han også fået en stor nedgænger, som han satte tilbage i åen igen. Desuden fik han også en femkilos gedde på fluen i april, som også blev genudsat. Den første ordentlige fisk Christen den 28. maj. Men denne dag gav ham intet, og da jeg senere kontaktede ham over telefonen, fortalte Christen, at han havde opgivet fiskeriet mindre end en time efter, at han havde snakket med mig. Han havde heller ikke set nogen af de andre lystfiskere på strækningen fange noget.

Turen forsatte til Grenå, hvor jeg fulgte Grenåen gennem byen og kun så en enkelt lystfisker på hele strækningen. Rygtet havde ellers fortalt, at der var sket et udslip af regnbuer fra et af burene ved havdambruget på Samsø, og at en stor del af disse var trukket op i systemet. Dette skulle under normale omstændigheder få lystfiskere til at samle sig på strækningen ved Søndre Skole. Men nej. Det samme gjorde sig gældende på strækningerne forbi Enslevgård og Enslev, samt på strækningen mellem Missionshuset og Brugsen i Ginnerup.

Til gengæld pakkede lystfiskerne sig tæt sammen mellem Landevejsbroen og Smedebroen i Fannerup. Her gik der ni lystfiskere på strækningen, mens et par andre holdt pause i bilerne på parkeringspladsen. En lystfisker fra Århus fortalte, at der var taget 12 – 13 fisk i løbet af dagen. Dagens største fisk havde været en farvet havørredhan på over 90 centimeter, der var taget tidligere på dagen. Dagens bedste fisk var taget af en lokal lystfisker, der havde fanget en flot regnbue lidt over de tre kilo. Anders Mikkelsen fra Trustrup havde ved dagens afslutning taget seks havørreder på flue mellem 56 og 74 centimeter på forskellige steder i Kolindsundkanalerne.

Min rundtur til fiskevandene sluttede langs Århus Å. Her havde der været gode fangstrapporter fra den sidste tid. Blandt andet var der taget en del laks i Sandfanget og den nederste del af Århus Å. Leif Johannesen fra Hasselager fangede en flot havørred på 7,7 kilo og 89 centimeter ved Hammelbane-dæmningen den 14. november. Ved Sandfanget i Århus Å lige opstrøms Brabrand Sø mødte jeg et par fluefiskere sidst på eftermiddagen, som kæmpede bravt med den særdeles hårde vestenvind. De havde kun fisket en times tid, og havde endnu ikke fanget noget, da jeg snakkede med dem. Men som de sagde: Vi kunne ikke holde os hjemme. Det var jo den sidste chance i åerne i år efter fisk med fedtfinne.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis