Børsteormesværmning i marts. - 13. marts 2003
       

 

Normalt er det her fra midten af marts og en lille måned frem, at du kan møde de massive sværmninger af børsteorme i parringsleg inde i de østjyske bugter og vige. Disse sværmninger kan bringe havørrederne ud i et sandt ædeorgie, hvor de ikke er særligt kræsne med agntypen; men villigt tager både blink, woblere, fluer og naturlig agn.

Normalt lever børsteormen i et rør nede i den bløde bund, men her i denne tid kommer de ud af rørene i store mængder for at parre sig. Der er mange teorier knyttet til børsteormenes sværmninger. Mit bedste råd er at køre rundt i området og prøve de forskellige lokaliteter.

Der er ingen grund til at klumpe sig sammen på de kendte steder, som for eksempel ved Kalø Slotsruin. Men prøv gerne lavvandede områder inde bugter og vige. Selv har jeg med stort held benyttet lidet besøgte områder, som strækningen fra Studstrup og op mod Vosnæs Pynt og de fladvandede områder inde i Begtrup Vig.

Den bedste imitation af børsteorm er selvfølgelig! – Børsteorm. De er egentlig ganske lette at fiske med. Lav et rig med 2 – 3 kroge monteret med maksimalt 2- 3 centimeters afstand på linen. Sæt den øverste krog gennem den hårde munddel på børsteormen, medens de 2 andre kroge sættes gennem børsteormen, så den kan bevæge sig frit.

Børsteormen fiskes nu 1 – 1,5 meter under et bobleflåd, der monteres så linen frit løbe gennem boblen, når havørreden tager børsteormen. Det kræver bløde kast at håndtere dette rig, da man ellers har en tendens til at miste ormene i kastene. Til gengæld behøver du ikke at kaste særlig langt, da børsteormenes sværmning ofte foregår tæt inde under land.

Som nævnt så tager havørrederne villigt forskellige agn. Gode blink og woblere er for eksempel Sølvpil og Jensen Tobis, mens woblerne Grejbiksen Coast og Corsaren imiterer børsteormene ganske udmærket. Blink og woblere skal være i brunlige, svagt orange eller over mod de lilla nuancer.

Også fluefiskeren kan være med, når bare der bruges lidt længere fluer end normalt ved kystfiskeriet. Selv foretrækker jeg som nævnt Red Tag Palmers med lange hackler, Wolly Buggers i brune og svagt orange nuancer eller en flue som jeg har kreeret netop til dette fiskeri:

Burnt Orange Kalø Vig Streamer.

Krog - 4 - 12 streamerkrog, i dette tilfælde Kamasan B800.

Bindetråd - Orange Danvilles Flymaster 6/0.

Fortyngning - 0.15 - 0.20mm kobbertråd, kan med fordel udelades.

Hale – Fjer fra fasankok rumpefjer farvet orange.

Rib - Fin oval sølvtinsel.

Krop - Flad sølvtinsel eller medium pearl flashaboutinsel.

Palmerhackle - Burnt orange hane (en bleg orange farve).

Fronthackle - Rumpefjer fra fasan farvet orange. Hacklet skal mindst nå til krogspidsen.

Øjne - To led fra kuglekæde.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis