Store fluer til det dybe fiskeri. - 2. janaur 2003
       

 

Når nu sæsonen starter om nøjagtig 14 dage, så gælder det tit om at komme helt ned til fiskene i de vandfyldte åer. Gennem de sidste mange år er rørfluer blevet mere og mere populære til det dybe spinnefiskeri i strømvand.

 

Denne popularitet har gjort, at der er blevet udviklet en del nye rørfluetyper, heriblandt nogle hvor kroppen eller hovedet udgøres af et stykke messing eller aluminium for at give fluen den fornødne vægt for at trænge ned gennem vandmasserne.

 

Torsdag den 21. november 2002 gav Søren Flarup Randers en demonstration i, hvordan man bandt de nye rørfluetyper.

 

Først bandt han en Thunder & Lightning Variant på dobbeltrør. Ud over at lime de to stykker rør sammen ved hjælp af sekundlim og efterlade 3 – 4 millimeter til nedbinding, blev denne flue bundet som en traditionel rørflue indtil det øjeblik, hvor messinghovedet skulle limes på med sekundlim til slut.

 

Thunder & Lightning variant.

Rør - 3 millimeter tuberør med et 2 mm. limet fast indeni til indbindingspunkt.

Tråd - Sort 6/0 eller 8/0. Tag - Orange antron garn. Hale - Orange antron garn.

Krop - Første halvdel: Electra Braid i Holo Guld, anden halvdel: Ice Dub Peacock Black spundet i dubbingløkke.

Rib - Medium Largatun Oval Gold.

Hackle - Orange hane, med tre tørn sort hane forrest.

Fronthackle - Kingfisherblue perlehøne.

Vinge - Nederst et lille bundt ginger sølvræv med holografisk Gold Angel Hair imellem, øverste bundt er et større bundt mørkebrun sølvræv med Rootbeer Angel Hair imellem, eventuelt bundet fremad og derefter bukket tilbage for at få en større profil på vingen.

Sides - Hvis dette ønskes, så opdrættet Jungle Cock eller andre substitutter.

Hoved:  Sort eller Gold Conehead, der limes fast med sekundlim.

 

Som Søren Flarup sagde, så krævede denne rørtype lidt legen “Jørgen Clevin”. Idet det tynde rør limes fast inde i det tykke med sekundlim, dette gøres for at man har det tykke rør som fikseringspunkt for krogen og det tynde rør til indbinding af hoved og efterfølgende montering af Conehead.

 

Fishing in Black

Rør - 2 mm. tuberør monteret med Black Deep Water Tube.

Tråd - Sort 6/0 eller 8/0.

Hale – Fluorescerende  Rød Antron garn.

Hackle - Sort hanehackle med sort høne hackle forrest, hvor en del af de dunede fibre er bibeholdt.

Fronthackle - Rød perlehøne.

Vinge - Sort polarræv i to bundter med sort Light Angel Hair imellem, det øverste - og største - bundt er lidt længere end den nederste, ovenpå dette bindes tre til fire sorte strudseherl ind.

Hoved – Lakeret bindetråd.

Den anden rørfluetype volder tilsyneladende enkelte fluebindere lidt problemer, for jeg har gennem tiden fået flere spørgsmål fra læserne netop vedrørende denne type rør, som sælges under navnet Mörrumstuber.

Søren Flarup bandt fluerne efter følgende fremgangsmåde. Først satte han selve den sorte Mörrumstube på et 2 millimeters plastrør, som fulgte med i pakningen. Søren varmede enderne på plastrøret med en lighter, så der dannedes en lille krave, som skulle holde materialer og Mörrumstuben på plads. Plastrøret var klippet til, så der var 3 – 4 millimeter plastrør foran det sorte rør til nedbinding af materialer og det afsluttende hoved.

Nu lagde Søren et antal tørn af bindetråden umiddelbart foran Mörrumstuben for at holde den på plads. Herefter blev materialerne indbundet i den rækkefølge som angivet i mønsteret ovenover. Da jeg bandt denne type fluer til sommerens tur til Orkla valgte jeg at lime Mörrumstuben fast, men Søren mente, at det ikke var nødvendigt.

Begge fluer er meget velegnede til fiskeri med spinflue, hvor rørfluerne monteres 1 – 2 meter efter en tregangssvirvel. For at komme helt ned til bunden skal du så sætte et lod i et linestykke, som er tungt nok til at bringe fluen ned til fiskene i den hårde strøm.

Kniber det dig at finde de nævnte rørtyper, kan du ringe til The Fly Co. på telefon 86 45 18 88. Her kan du få oplyst, hvem der forhandler rørene i dit lokalområde.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis