Hjemmelavede blink uden bly. - 15. maj 1999
         

 
 

Da jeg i februar var på Århus Havn for at skrive om sildefiskeriet, traf jeg Jørgen Ejstrup, Malling. Han var sammen med en flok lystfiskere fra Odder Sportsfiskerforening, og under vores sludder om sildefiskeriet, trak han en æske med hjemmelavede blink frem, som han viste mig. Det var specielt et blink lavet i aluminium, som først fangede min interesse. Den havde nemlig en størrelse, der mindede meget om de woblere, jeg havde brugt gennem de sidste år. Jeg fik da også lov til at prøve Jørgens prototype, og måtte erkende at blinket havde en meget spændende gang i vandet. Rolige lokkende bevægelser ved langsom indspinningshastighed, og lige så snart jeg tog et par hurtige indspinninger på hjulet, så skar blinket ud vandet på en helt utrolig livagtig måde.

Jørgen fortalte, at blinket var lavet af armen til en dørpumpe. Samtidigt viste han mig yderligere nogle blink, han havde fremstillet af rustfrit stål. Jeg indså hurtigt, at Jørgen ikke ville få fisket meget mere den dag, hvis vi skulle komme omkring hele hans produktion og ideerne bag dem. Så det hele endte med, at jeg inviterede mig selv ned til ham i Malling, så vi kunne se nærmere på hans fremstilling af blink.

Det der betog mig meget ved Jørgens fremstilling af blink, var at han ikke støbte sine blink, men i stedet filede dem til af udstansede stænger af rustfrit stål eller, som med det blink jeg prøvede på Århus Havn, i aluminium. Han brugte altså ikke blyholdige produkter, der jo, som vi ved, er særdeles skadelige ude i naturen.

Og vi lystfiskere må også til at gribe i egne barm, og selv gøre noget for at forbedre miljøet omkring os. Det er nemlig et faktum at vi efterlader os mere end 100 tons bly i form af mistede pirke, lodder, splithagl og lignende. Se bare på jægerne der over en kort årrække har nedbragt deres forurening med bly til under en tiendedel af, hvad det var tidligere. Så vi må selv forsøge at nedbringe denne højst uheldige tilsvining af vandmiljøet. For hvis vi ikke selv gør noget, bliver vi bare mødt med et forbud, hvilket ikke er i nogens interesse.

Derfor var det også rart at se, at Jørgen kunne fremstille så fine blink, uden på noget tidspunkt at bruge blyprodukter. For at forme sine blink havde han fremstillet en “form” i egetræ. Ved hjælp af en dekopørsav, havde han lavet den kurve, som han ville have på sine blink. Derefter spænder han formen sammen om blinket, efter at dette er filet til, i en skruestik, så det får den ønskede form.

Blinkene i rustfrit stål, giver han ofte en opvarmning med en blæselampe, da han synes at den rustfrie stål ofte er for blankt, til almindelige blink. Til sidst sætter han en stribe folie i forskellige farver på de færdige blink, hvorefter de er klar til brug. Blinket i aluminium får et strøg med grøn maling hen over ryggen, og lader den så stå med aluminiummets matte farve på bugen.

På trods af at Jørgen laver så fine blink, så indrømmer han gerne at han fisker meget med naturligt agn både efter havørred og hornfisk. Til formålet bruger han et buldoflåd monteret på et stykke 0.40mm til 0.50mm line med en svirvel i begge ender af linestykket. Jørgen vender buldoflåddet, så den tykkeste ende af røret vender i mod kasteretningen. På den måde undgår han at røret glider ud af buldoflåddet, så denne mister sin vægt under kastet. Jørgen bruger så et nedhæng på ca. 1,5 meter mellem den sidste svirvel og trekrogen i størrelse 8 - 12. Som agn bruger han som oftest fileter af det yderste af hornfiskens hale. Den bredeste del af stykket monteres på to af krogene på trekrogen og sidder så bare fast kast efter kast.

Jørgen sørger for at sikre sig til det kommende års fiskeri under hornfiskesæsonen. Han placerer filetstykkerne fra to hornfisk ( i alt fire stykker) skiftevis, på et stykke stanniol. På denne måde kan Jørgen let tage de to pakker, han behøver til én dags fiskeri.

På denne enkle måde kan Jørgen uden at gøre noget særligt, let skifte fra medefiskeri til aktivt spinnefiskeri. Da jeg besøgte Jørgen for knapt tre uger siden, havde han da også fået alle de fem havørreder, han havde fanget på det tidspunkt af denne sæson, på denne metode.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis