Fiskeri med landinsekter. - 2. juli 1999
         

 

Lige siden den herlige Walt Disney tegnefilm, Gooffy’s Bug, hvor Fedtmule har allieret sig med en græshoppe, har fluefiskeriet med landlevende insekter (terrestials - i fluefisker-sproget) fascineret mig meget. Da jeg desuden havde nogle vandløb hjemme i Vestjylland, som var ret fattige på næring, spillede fiskeriet med efterligninger af myrer, biller, stankelben, græshopper og andre insekter, der normalt lever på landjorden, også en stor rolle i fiskeriet.

Den gang var det fluer som Red Tag Palmer, Coch-y-Bhondhu, Gåsebillen og lignende, jeg brugte. Især de to første mønstre blev flittigt brugt. Af den simple grund at de fangede mange fisk. Først da jeg selv startede med at binde fluer som tyveårig, fandt jeg ud af at disse fluer faktisk var billeefterligninger. Dette satte mig så i gang med at interessere mig for andre typer af landlevende insekter. Men hele tiden vender jeg tilbage til billeimitationerne. Selv om jeg ind imellem har haft virkeligt gode resultater med efterligninger af græshopper og stankelben, så befinder billerne sig altid i mine fluæsker. Det er dem, jeg vender tilbage til når alt andet svigter. Specielt Red Tag Palmer har reddet mangen en dag, hvor tasken ellers let kunne være endt i tom tilstand. Selv midt i en massiv klækning af døgnfluer, hvor det ikke var muligt for mig at finde frem til den rette imitation, er det lykkedes at fange endog mange fisk på denne billeefterligning.

Stankelben og græshopper kan give virkelig god succes på varme sommerdage, hvor en god vind hersker hen over bevoksningen langs med åen. På sådanne dage kan man ofte se ringende fisk midt på dagen, uden der er synlige klækninger af insekter. Specielt hvis fiskene tager lige i overgangen mellem blankt og kruset vand, eller i det krusede vand, kan du som regel gå ud fra, at det er landinsekter, der er faldet eller blæst i vandet, som fiskene tager. Bemærk at på sådanne dage tager fiskene fluen med stor voldsomhed, så der er en risiko ved at bruge meget tynde forfang. Selv bruger jeg sjældent tyndere forfang end 0.18 mm til denne form for fiskeri.

Ydermere har fluer, der er bundet med hjortehår eller med et kraftigt palmerhackle, den fordel at de kan fiskes med et buldoflåd i en Put & Take sø. Specielt fluer, hvor der indgår hjortehår i mønstret, er velegnede, da hårene er luftfyldte. Du har sikkert set de dage, hvor regnbuerne i et P&T-vand tager føde til sig i overfladen, uden at du kan se en klækning. Her er der som oftest tale om, at det er landinsekter, der ved et uheld er landet på overfladen eller er blevet blæst ud på vandet af vinden. Brug et nedhæng på mindst to meter. Det drejer sig bare om, at du tager fluen ekstremt langsomt ind. Giv dig god tid, så fisken kommer til fluen. Til gengæld er det vigtigt, at linen ikke er for løs, da du så ikke har mulighed for at give et ordentligt tilslag.

En tommelfingerregel er at fluer til denne form for fiskeri næsten ikke kan blive for store. Græshopperne binder jeg normalt på 4x streamerkroge i størrelserne 4 - 8 og jeg har mere end én gang brugt Red Tag Palmer i størrelse 6 som tørflue. Se nu på nogen af de landinsekter du jager op fra græsset, når du går langs med bredden på dit favoritvand. Læg mærke til hvor store de er. Fiskene tager disse insekter fordi de repræsenterer et stort måltid, så derfor skal dine fluer også være store.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis