Tre mand i en båd. - 12. juni 1999
         

 

Det er altid rart at have samme interesser indenfor fiskeriet som éns venner. Det var derfor også med stor glæde, at jeg modtog et par venner, som havde været på fiskeri i Irland midt i majfluesæsonen. De havde haft en dejlig miniferie på  fire overnatninger og tre dages fiskeri med ghillie på den betagende Lough Corrib i Connemara i det vestlige Irland. De fortalte begejstrede om de herlige dage på denne smukke sø.

De havde købt en tur sidst i maj, hvor de skulle fiske på den traditionelle irske vis med tre fluer på forfanget. Desværre (eller heldigvis) blæste det så meget, at de, som de ærlige nybegyndere de var, tog imod tilbudet om at bruge dapping i stedet.

Denne metode består i at bruge en meget lang stang - gerne 12 - 14 fod og en line, hvor et stykke let kan gribes af vinden og dermed få fluerne på forfanget til at danse lokkende hen over vandoverfladen. Men som nævnt var det meningen, at de skulle have fisket på den traditionelle vis, siddende i båden og med tre eller flere fluer på forfanget.

Dette kan lyde som en utrolig kedelig måde at dyrke fluefiskeri på. Men de der har prøvet det, er som regel solgt for resten af livet. I dag vil jeg hellere tage en tur på en af de store irske søer med dette traditionelle fiskeri, end jeg vil tilbringe dagen på en god lakseflod.

Majfluesæsonen som er det absolutte højdepunkt på mange af de irske søer falder normalt i den sidste uge af maj og de to første uger af juni. Men udover denne sæson er der tre andre højdepunkter på de store søer i Irland. Første højdepunkt falder normalt omkring slutningen af marts og begyndelsen af april. Hovedmængden af føden på dette tidspunkt udgøres af dansemyg, som i Irland kaldes Duck Flies. Senere i april kommer de første massive klækninger af Olives = døgnfluer af forskellige arter. Denne sæson glider langsomt over i majfluesæsonen, der falder som tidligere nævnt i artiklen. I slutningen af august og begyndelsen af september klækkes der store mængder af vårfluer, som igen betyder et markant højdepunkt i fiskeriet på de store søer.

De mest kendte søer er beliggende i de vestlige Irland på grænsen til Connemara. Øverst i systemet finder du min absolutte favorit Lough Carra. Søen har en bund af mergel som giver den et markant turkis skær. Desuden er søen meget lavvandet over store arealer, der gør den nem at fiske for den mindre erfarne. Søen er utrolig smuk og byder på mange fremragende fiskeområder. Nedstrøms Carra finder du Lough Mask, hvis udløb forsvinder ned i undergrunden og igen dukker op i en kæmpestor kilde i landsbyen Cong, der vandt sig internationalt ry, da John Ford indspillede Den Tavse Mand i byens nærmeste omegn. Fra kilden løber vandet fra Lough Mask ud i Lough Corrib, der en den største og vildeste af de tre verdensberømte søer. Corrib siges af at have en ø for hver dag i året, hvilket sikkert er sandt. For det er et faktum, at der altid er en ø, hvor man kan søge læ for vinden, og få et hæderligt fiskeri selv på de mest blæsende dage.

Bortset fra søerne på grænsen til Connemara findes der et utal af søer, som byder på virkeligt godt fiskeri efter ørreder. I flæng kan nævnes Lough Sheelin, Lough Owel og Lough Ennel inde midt i Irland og de fleste af søerne i Shannon-systemet.

Flere af søerne har ikke en bestand af ørred, men byder i stedet på et fremragende fiskeri efter havørred og laks. Blandt de bedste af disse er Lough Currane nede i County Kerry. Her kommer de første laks op i systemet allerede i april. I juni indtræder endnu et højdepunkt i fiskeriet når grilsen kommer, og fra midten af juli indfinder havørrederne sig i store tal i søen.

Den Irske Stats Turistkontor i København giver dig nærmere oplysninger om dette spændende fiskeri på telefon 33 15 80 45.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis