Gammel kending i flere forklædninger. - 11. september 1999
         

 

Siden jeg omtalte brugen af Red Tag Palmer Variationer, som jeg og nogle venner brugte ved fiskeriet på det yderste af Randers Fjord for nogle uger siden, har jeg fået en del forespørgsler vedrørende dette mønster. Det overraskede mig en hel del, da jeg troede at det var et mønster som alle og enhver kendte. Årsagen skal måske søges i, at jeg har et helt specielt forhold til denne flue. Det var nemlig dette mønster, som satte mig i gang med at binde fluer for over femogtyve år siden. Jeg syntes, at kvaliteten hos det lokale sportsmagasin var faldet ganske betragteligt, så jeg gik på biblioteket og lånte bogen: Alle Drenges Fiskebog, af Paul Wellendorf, da denne havde en meget letforståeligt afsnit om fluebinding.

Senere var det også dette mønster min første kunde bestilte. Vedkommende skulle bruge tyve Red Tag Palmer størrelse 2 og tyve styk i størrelse 4. Han og hans søn skulle bruge fluerne til lakse- og havørredfiskeriet i Skjern Å. Det var det eneste mønster de bestilte, og i flere år troede jeg, at de havde været utilfreds med fluerne. Indtil de fem år senere gentog bestillingen med en bemærkning om, at man jo mister nogle fluer gennem år og dag. Dette er en anden af  mønsterets store kvaliteter, da det er en uhyre solid flue, der tilsyneladende bare bliver bedre af at blive brugt og slidt lidt ned.

Selv startede jeg med at bruge Red Tag Palmer i en mergelgrav, hvor det øverste tilløb til Vegen Å løb igennem. Hvilket gav en god bestand af bækørreder. Senere, efter jeg fik knallert, huserede min fætter og jeg i Råsted Lilleå, hvor vi kun yderst sjældent brugte andre mønstre til sommerens fluefiskeri efter stallingerne. Senere igen blev fiskevandene også udvidet til at omfatte Karup Å. Her viste havørrederne sig at være lige så vilde med “Hedefluerne”, som Red Tag Palmer også kaldes i det vestlige Jylland, som i åerne længere mod vest.

Siden har jeg brugt mønstret i Lapland, Skotland, Norge, Sverige og Irland, hvor fluen gennem årene har fanget laks, röding, havørred, stalling, gedde, helt og flere arter af fredfisk. På kysten har fluen altid været en fast beboer i flueæskerne. Og gennem alle de år jeg har brugt fluen, har jeg også eksperimenteret meget med selve grundformen. Jeg har lavet slanke udgaver, meget buttede udgaver, RTP’ere med meget kort krop og langt hackle og omvendt. Altså lange kroppe med kort et meget kort palmerhackle, som viste sig at være glimrende som imitation af børsteormene i foråret. Desuden er hornfiskene også helt vilde med de forskellige udgaver af Red Tag Palmer.

Næsten alt er afprøvet igennem årene, men stadig er det gammelkendte grundmønster med både et front- og palmerhackle, som jeg har flest af i æskerne.

Red Tag Palmer

Krog: Alm. vådfluekrog str. 2 - 10

Bindetråd: Sort Danvilles Flymaster

Fronthackle: Brun hane

Hale: Rød uldgarn

Palmerhackle: Brun hane

Krop: Påfugleherls.

Hvis du bruger lidt mindre kroge,  størrelse 8 - 18, og en god kvalitet i hanenakker til hacklerne, giver dette dig en helt fantastisk velflydende og meget synlig tørflue. Lav dette mønster med sorte og/eller grizzle hanehackler og du vil have en helt anden flue

Den første variant jeg kom i kontakt med var fra Lemvig og blev kreeret af Niels Hemberg, som var bager i det daglige, og som brugte nedenstående mønster til havørrederne og laksene i Storåen og Råsted Lilleå. Kombinationen af det traditionelle mønster forsynet med guldrib og det orange fronthackle, gav en meget synlig flue, som gennem årene har givet mange fisk om foråret og i sæsonens sidste del.

Bager Niels' RTP.

Krog: Laksekrog str. 2 - 10

Bindetråd: Sort Danvilles Flymaster

Fronthackle : Hot Orange hane, Tag: Fin oval guldtinsel

Hale: Rød uldgarn

Palmerhackle: Brun hane

Rib: Oval guldtinsel

Krop: Påfugleherls.

En af mine egne varianter over RTP-grundmønstret er følgende flue:

Flashy Palmer

Krog: Partridge Loop-eyed d.e. trout hook str. 2 - 8 eller Partridge Wilson i samme størrelser

Bindetråd: Fluorescerende rød Danvilles Flymaster

Fronthackle: Grizzle hane

Hale: Rød uldgarn, Rib: Oval sølvtinsel

Krop: Bagerste halvdel, flad flashabou tinsel - resten påfugleherls

Palmerhackle: Grizzle hane over påfugleherlen.

Dette mønster er, siden jeg skabte det, bundet i varianter med det sædvanlige brune hackle såvel som i eksemplarer med sort hackle.

I de sidste år er mange af mine fiskekammerater og jeg begyndt binde Red Tag Palmer til brug på kysten på Tiemco’s 200R, der giver fluekroppen en krum form, som tilsyneladende er meget attråværdig for havørrederne. Men vi binder også ofte fluen på almindelige streamerkroge til dette fiskeri. Så det er bare at komme i gang derhjemme ved stikket og finde fem til din helt personlige favorit af dette uforgængelige mønster.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis