Slut på den svenske laksesæson. - 23. oktober 1999
         

 
 

Nu er det efterhånden slut på sæsonen i de svenske lakseelve. Og resultaterne har været noget svingende de forskellige steder. Længst mod nord har fiskeriet i blandt andet Ängesåen, der er en sideelv til Kalix Älven,  været noget af en skuffelse. Da der ikke er fanget så mange laks som i jubelårene 1996 og 1997.

Sygdommen M74, der er en mangelsygdom, som bevirker at laksene har svært ved at reproducere sig, har hærget hårdt i bestanden. Allerede tidligere års tællingerne af  smolt, der trækker til havs fra gydepladserne, viste at dette år ikke ville blive nogen gentagelse af tidligere års glimrende fiskeri. Men blandt andet på Ängsstugan Camping ved Länsjarv er der da blevet landet meget pæne laks blandt stedets gæster. Således fik fiskeguiden Magnus Wennberg campingpladsen en laks på lidt over 15 kilo.

Længere nede finder vi Byske Älv cirka femogtyve kilometer nord for Skellefteå. Her er elven næsten 215 kilometer lang. På denne lange strækning blev der kun fanget 134 laks i følge fangstrapporterne. Nu er det desværre ikke alle, der afleverer deres rapporter, men det er jo langt fra de fine tal i 1996, hvor der blev fanget 852 laks på samme strækning.

Både i Byske Älv og Ängesåen regner de lokale eksperter at årene 2001 og 2002 vil give lystfiskerne et nyt jubelår med hensyn til fangsten af laks. Igen er det antallet af udtrækkende laksesmolt som ligger til grund for forventningerne. Udover laksefangsten regner den lokale fiskeguide ved Byskeälv Tore Nilsson med, at der er fanget næsten ligeså mange havørreder. Med til billedet hører også at elven er lukket fra lørdag aften klokken 18.00 til mandag aften klokken 18.00. Til gengæld har man så mulighed for at fiske i Åby Älv bare 20 kilometer længere mod nord. I denne elv blev der i sommer taget en laks på over 28 kilo i elvens udmunding. Så der er altså tale om meget store eksemplarer heroppe højt mod nord.

I Mörrum sluttede fiskeriet torsdag den 30. september. De sidste fire dage bød på nogle meget fine fisk, idet der blev taget 16 laks, hvoraf den bedste vejede 16,2 kilo og målte 115 centimeter. I samme tidsrum blev der taget 23 havørreder, hvoraf den største vejede11,46 kilo og var en meter lang. Mörrumsåen havde en meget lav vandføring set i forhold til, at det var sidst på sæsonen. Sølle 17,3 kubikmeters vandføring per sekund var alt, hvad elven kunne komme op på i de sidste dage. Til gengæld var vandet også meget varmt for årstiden, da der blev målt hele 15,3 grader på sæsonens sidste dag.

Var der for lidt vand i Mörrum, så var forholdene anderledes dramatiske i Örekilsälven 110 kilometer nordvest for Göteborg. Her var der stillet meget store forventninger til efterårets fiskeri, men en meget lav vandstand herskede i elven fra midten af august. Da nogle venner og jeg besøgte elven midt i september, var vandstanden helt nede på under 3 kubikmeter per sekund. Selv foretrækker jeg, at elven løber med mellem 12 og 16, kubikmeter vand per sekund for at forholdene er ideelle til laksefiskeriet om efteråret. Den 28. september begyndte regnen at falde tæt over hele det område på 1300 kvadratkilometer, som elven afvander. I løbet af den følgende uge steg vandet fra 5 kubikmeter per sekund til over 170 kubikmeter vand i sekundet. Dette umuligjorde fuldstændigt fiskeriet i sæsonens sidste dage. Elven kom nemlig først ned til en vandføring, hvor det var muligt at færdes langs bredderne fra den 11. oktober, da der måltes 59 kubikmeter vand per sekund om morgenen.

I de sidste dage op til sæsonafslutningen den 14. oktober lykkedes det da også lystfiskerne, der havde kort til elven, at fange 30 registrerede hanlaks. Fra første oktober skal man nemlig genudsætte alle hunlaks, så der er taget langt flere laks en den officielle statistik fortæller. Dette skal sammenholdes med, at der kun går cirka 25 til 30 lystfiskere langs Örekilsälven per dag mod langt over 100 ved Mörrum. Så læseren forstår måske bedre, hvorfor denne smukke elv har så høj en stjerne hos mig.

Årets største laks blev taget den 12. oktober 1999. Vægten stoppede ved 9,75 og længden viste sig at nå op fine 107 centimeter. Var denne laks blevet taget som nystegen fisk ville vægten formodentlig have sneget sig meget tæt på de tolv kilo. 8 laks fra top-ti listen er ellers alle taget i maj og juni måned. På dette tidspunkt så min lillebror og jeg en laks på A-strækket, som vi begge vurderede til at ligge omkring de tretten til fjorten kilo. Men som nævnt blev der ikke taget fisk i den størrelsesorden i elven i år. Men så må vi håbe, at den overlever gydningen og vender tilbage igen næste år.

Fiskeriet i Örekilsälven beregnes til at starte mandag den 1. maj 2000. Ønsker du at deltage i lodtrækningen om årskort til elven skal du henvende inden den 1. februar 2000. Med baggrund i antallet af lakseyngel i elven gennem de senere år, er der igen udsigt til en spændende sæson i denne smukke elv.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis