Lystfiskere på efterskole. - 28. november 1998
         

 
 

Aalestrup Naturefterskole tilbyder nu på andet skoleår elever i skolernes 9. og 10. klassetrin en lystfiskerlinie med otte timers lystfiskeri på skoleskemaet hver uge.

Det første jeg bemærker på skolen, da jeg besøger den mandag den 16. november, er den gode stemning, der hersker blandt eleverne indbyrdes og blandt lærere og elever på stedet. Denne gode stemning og omgangstone er altafgørende for at eleverne befinder sig godt på en efterskole. En anden vigtig ting for elevernes velbefindende, er at maden er i orden. Dette er jeg så heldig selv at konstatere, da jeg ankommer lige omkring spisetid, og derfor bliver præsenteret for et overdådigt koldt bord med rigt udbud af muligheder. Et par af de elever, jeg taler med, roste ligefrem maden, hvilket jo er sjældent, når der er tale om aldersgruppen fra femten til sytten.

Aalestrup Naturefterskole blev til med baggrund i lokale interessegrupper omkring de nævnte emner og er fri for tilknytning til nogen form for kirkelige eller politiske organisationer. Skolen startede ved skoleårets start i 1997 med 64 elever af de 104 elever, der var sat som mål. Allerede ved dette skoleårs start var alle pladser besat på de enkelte hold. Skolen tilbyder følgende speciallinier: Jagtlinie, Hestelinie og Lystfiskerlinien, og fra næste skoleårs start tilbyder skolen også en Landbrugslinie i samarbejde med landbrugsskolen Lundkær ved Nibe. På lystfiskerlinien går der i dette skoleår 34 elever, men da der skal udvides med et ekstra hold, regner skolen med at der kun bliver plads til 24 elever på linien.

På lystfiskerlinien tilbydes eleverne som sagt otte timers lystfiskeri hver uge ud over de almindelige fag som udbydes i folkeskolens afgangsklasser. Disse timer er lagt med fire timer onsdag eftermiddag og fire timer torsdag formiddag, så det er muligt at lave en overnatning ved et fiskevand. Alle eleverne på lystfiskerlinien har årskort til Simested Å som ligger få minutters gang fra efterskolen, og til Lerkenfeldt Å der ligger indenfor cykelafstand fra skolen.

Ingelise Frier, der er lærer på stedet og samtidigt var en af initiativtagerne, fortæller at eleverne har meget få nedskrevne regler. På trods af dette fungerede stedet alligevel optimalt, og eleverne nød den megen frihed under ansvar. Hvilket for eksempel giver dem lov til at fiske fra det er lyst om morgenen og til det bliver mørkt om aftenen, bare de passer skolen og øvrige pligter ind imellem. Flere af eleverne benyttede da også denne mulighed i den forgangne sæson meget, og de har fanget ganske mange havørreder i efteråret. Selvom enkelte har nikket kraftigt med hovederne i Ingelise=s tidlige engelsktimer, men det tager hun med godt humør, da hun ved at tiden har været brugt til noget fornuftigt. Den af holdets elever, der havde fanget flest, nåede op på elleve pæne havørreder inden sæsonen sluttede den 15. november. 

Ingelise Frier deler jobbet som lærer på lystfiskerlinien med tre andre lærere Søren Vestergård,  Michael Hansen og Kristian Kjær og tilsammen dækker de fire alle aspekter af fiskeriet, og de er derfor i stand til at tage sig af elever der kommer fra alle egne af landet. Desuden laver de som nævnt ture rundt til andre fiskevande i Jylland, så eleverne får den bredest mulige indsigt i lystfiskeriet. Til nu har lystfiskerlinien besøgt så forskellige fiskevande som Glenstrup Sø, Borremose, Voer Å, Karup Å, Ertebølle ved Limfjorden ud over Ahjemmevandene@ Simested Å og Lerkenfeldt Å. På disse ture indflettes også fiskebiologi og der foretages analyser af  vandkvalitet og sammensætningen fiskenes fødedyr på de enkelte lokaliteter. På denne måde kan der sniges megen nyttig lærdom ind af bagvejen, uden at det kommer til at virke som traditionel skolegang. Til næste sommer er der planlagt en tur til Rondané, hvor eleverne på lystfiskerlinien skal opholde sig på en fjeldskole i en uge.

Nu hvor sæsonen er slut koncentrerer holdet sig nu om at lave fangstnet, binde fluer, bygge stænger og nogle stykker er i gang med at flette fiskekurve. Ud over den undervisning i fluebinding, som skolen tilbyder, har flere valgt frivilligt at følge fluebindingen i Aalestrup-foreningen, hvor underviseren er den kendte Preben Torp Jacobsen.

I det hele taget summede skolen af gode aktiviteter på min lille rundvandring på stedet. Inde på et værelse, hvor der herskede et herligt rod, sad to af drengene på holdet, og var ved at file fine woblere ud af træstykker. Ud fra de resultater jeg blev præsenteret for, må jeg indrømme at knægtene kunne deres kram. Nede i fluebindingslokalet blev jeg endnu engang overbevist om kvaliteten af undervisningen på stedet, da jeg så de fine fluer, som eleverne var i stand til at frembringe. Så besøget på Aalestrup Efterskole gav indtryk af en skole hvor både oplevelser og  undervisning er af meget høj standard, og hvor eleverne trives rigtigt godt i det daglige.

Aalestrup Naturefterskole, Borgergade 41, 9620 Aalestrup - Tlf: 98 64 25 25