Silden er kommet - Så er det efterår. |
||||
|
Den sidste uges rusk og regn, og de lange køer foran de endnu ikke krakkede rejsebureauers soltilbud, har jo forlængst overbevist de fleste om, at efteråret har slået til i god tid i år. Endnu et sikkert tegn er at sildene er ankommet i de kystnære områder, og derefter har invaderet havnene indenfor vort område. Det er jo normalt et sikkert efterårstegn. - Hva= pokker. - Badevandet holder jo de samme varmegrader, som det vil være normalt sidst i september (14 grader i Århus Bugten her forleden), og på det tidspunkt er det alligevel rigtigt efterår. Så det kan jo umuligt være sildene, der bringer efteråret med sig. Men nu er sildene her, efterår eller ej! Så få nu det bedste ud af situationen. Tag din gamle stang med tilhørende hjul og line, find et tungt blink (25 - 50 gram) og gå ned til din lokale grejhandler. Her vil du formodentlig få smidt et par sildeforfang i nakken for én tyver. Sammesteds vil du også få at vide, hvordan du skal montere forfanget i forhold til blinket. Herefter er det bare ned på den nærmeste havnemole og så bare håbe på at sildene gider at være tilstede, netop der hvor du står. - På det tidspunkt hvor du har valgt at fiske. - Silden er nemlig en meget lunefuld fisk. Stimerne vandrer rundt, som det passer dem. Undskyld - De vandrer selvfølgeligt rundt efter de fødeemner, som er på deres spiseseddel. Alligevel kan det godt virke særdeles tilfældigt hvor de kan fanges. Et godt eksempel er her fredag den 7. august, hvor jeg tager en tur hele vejen rundt på Århus Havn. Skyerne hænger lavt. Nede på benzinmolen er flere ved at pakke sammen. Man trykker sig langs de store oliebeholdere, der yder en lille smule læ mod en kold og våd vestenvind, som har tænkt sig at ødelægge enhver form for hyggeligt fiskeri. - Nå - Videre. På vejen hjem lægger jeg lige vejen forbi ASildehjørnet@. (Du ved! Nede modsat Cat-Link) Her bliver der halet blanke sild op i en takt, som jeg ikke har set siden sidste efterår. Aha! - Det er tre fremmede, der fanger de fleste. Hen og spørge. For de har garanteret én eller anden skummel hemmelighed, siden Ade@ fanger så mange fisk. Skuffelsen er selvfølgelig stor, da jeg opdager, de bruger helt almindelige Akøbe-sildeforfang@ med et tungt blink i bunden. (- Nå - Jeg sagde det jo. - Alle kan være med) Èt kig ned i spanden fortæller mig at de ikke bare har været heldige. De er helt klart dygtige til det her fiskeri. Det er dog ikke de store islandske høstsild, der svømmer rundt i spanden, men en noget mindre udgave. Efter at Frank Telusi Hansen og Nico Mattar Olsson sammen med sin søn Jacob har præsenteret sig for mig, som syriske kurdere, er jeg også godt klar over at sildene ikke alene skal bruges som marinerede sild på et julefrokostbord. Herefter kommer der et naturligt spørgsmål fra min side. AHvordan tilbereder I sild i den størrelse@. Det er Frank, der forklarer ADu renser sildene meget grundigt, fjerner alle skæl, klipper finner, hoved og hale af. Så tager du en pande med olie. Olien skal være meget varm.@! På trods af Franks meget fine danske sprog fatter jeg ikke helt det med mængden af olie i panden. Her bryder Nico ind og forklarer: ALigesom pommes frites. En stor gryde så sildene kommer helt under i den varme olie!@ Frank supplerer igen: ATi minutter i meget varm olie. Tag sildene op og lad dem dryppe af på fedtsugendende papir et kort øjeblik. Rygbenet er nu ganske let at fjerne og de øvrige ben, kan du nemt spise uden problemer!@ Som garniture hakker du godt med persille meget fint sammen med hvidløg efter smag. Denne blanding dryppes med citron. Blandingen placeres oven på sildene, der serveres sammen med en god salat. En spændende variant af den stegte sild, der vil klæde ethvert dansk frokostbord. Eller måske udtrykkes det meget bedre på Frank=s glimrende og charmerende danske sprog, da han siger: ADet smager majet flot!@ Velbekomme!!! |