Laks under midnatssolen  
           

 Aktuelt nyt

 Laurits Flowbinner

 Artikler

 Billeder

 Fiskerejser

 Fluebinding

 Fluer

 Foredrag

 Guidning

 Kasteinstruktion

 Konsulent

 Links

 Grejanmeldelser

 Bøger & film

 Miljø & vandpleje

 

Upålidelige statistikker.

Mange laksefiskere lader sig narre af de statistiker fra forskellige laksevande, som findes på Internettet. Specielt når det gælder de utroligt store lakseelve i det nordlige Sverige såsom: Torne Älv, Tärendö Älv, Munio Älv, Lainio Älv, Ängesåen, Kaitum Älv og Kalix Älv. Det er synd og skam for de tilgængelige statistikker er langt fra at være fyldestgørende for de nævnte elve.

Efter jubelårene i 1996 & 1997, hvor alle tilsyneladende fik laks, hvis de gad at dyppe et agn i en af de ovennævnte elve, så er der nu længere mellem fangstrapporterne, selv om der bliver fanget godt med laks i elvene.

Fredrik, ”Frekko” Mickelsson-Skaulo fra Lovikka Fishing ved Torne Älv fortæller, at der kun er indrapporteret 38 laks til internetsiden www.fiskenorrbotten.com for området omkring Lovikka, som dækker strækningen nogle kilometer nedstrøms sammenløbet af Torne Älv og Lanio Älv. De indrapporterede fisk fra området er fortrinsvis fanget af ham selv og gæsterne på Lovikka Fishing.

Ikke des do mindre kan Frekko berette om tre af hans naboer i den lille landsby, som i den forgangne sæson sammenlagt har taget over 100 laks, der aldrig er blevet nævnt på nettet, ligesom han har kendskab til flere fangster, der heller aldrig er offentliggjort.

 
         
 

Frekko fortæller også, at en finsk erhvervsfisker fra Tornio, hvor Torne Älv løber ud i den Botniske Bugt, i et interview med finsk TV har sagt, at laksefiskeriet i 2004 er det bedste siden Anden Verdenskrig.

For at bevise potentialet i de nordsvenske elve tog Frekko en svensk fiskeguide og et par danske lystfiskere med på en tur ned ad Tärendö Älv på sæsonens sidste dag den 31. august 2004.

Her beviste Fredrik Mickelsson-Skaulo, at det ikke var tomme ord, da han gav ”laksegaranti” til deltagerne. To farvede laks på omkring 6 og 5 kilo blev det til i sæsonens sidste timer. Begge fisk blev behørigt indrapporteret til Internettet. 

Hvis du vil vide mere om laksefiskeriet i de store Nordsvenske elve, så kan du finde flere informationer på www.fiskenorrbotten.com eller på www.lovikkafishing.se.

 
         
 

Laksefiskeri til billige penge.

Når man er vant til at få indersiden flået ud af tegnebogen for bare et nogenlunde laksestræk i Norge, tror man næppe sine egne ører, når man hører om laksefiskeri af høj kvalitet, hvor et årskort koster mindre end prisen på et af de populære dagkortstræk i for eksempel Orkla.

Ikke desto mindre er det mindre er det muligt at fiske for 300,- Skr. for et år eller 100,- Skr. for et dagkort på så kendt et stræk af Torneälv som Tornefors-strækningen. Tornefors finder du langs vej nummer 395 mellem Kiruna og Pajala i det allernordligste Sverige. Tornefors-området byder på laksefiskeri af høj kvalitet i både Lainioälv og selve Torneälv. Ligesom fiskekortet dækker et par rigtig gode søer med fjeldørred inde i skovene.

Mindre end ti kilometer længere nede af vej 395 finder man Lovikka, hvor der også er godt laksefiskeri i Torneälv. Fiskekortene koster her henholdsvis 250,- Skr. pr år og 80,- Skr. for et dagkort. Her dækker fiskekortet desuden en lang strækning af Tärändöälv, ligesom kortet giver adgang til en sø med store gedder og fine aborrer. For at få adgang til Tärändöälv skal man enten være villig til at gå langt gennem skoven, leje en hytte på strækningen eller deltage i en guidet tur til elven.

Når man første gang besøger elvene i det nordlige Sverige forbavses man umiddelbart over størrelsen af elvene deroppe. Således er Torneälv over 300 meter bred, der hvor broen ved Antis på vej 395 krydser elven mere end 220 kilometer fra udløbet i den Botniske Bugt ved Haparanda. På nogle af de bedste stræk af Lainioälv når bredden ofte op på omkring 200 meter; mens Tärändöälv med sine knapt 100 meters bredde virker mere overkommelig. Så selv om man er vant til de store norske elve, føler man sig lidt fortabt, når man står på bredden ved så mægtige vandløb.

På grund af elvenes størrelse foregår hovedparten af det laksefiskeri lokalbefolkningen dyrker ved såkaldt harlingfiskeri eller dragrod som det kaldes på svensk. Fiskeriet foregår ved at ro båden langsomt mod strømmen på tværs af elven. Båden driver derved langsommere med strømmen end strømmens egen fart, så woblere eller skeblink fisker langsomt hen over de gode standpladser. Mange bruger også motoren til dette fiskeri; men roningen giver blink og woblere en mere ujævn gang i vandet, og agnen bliver derfor mere tillokkende for laksene. En fiskeform som det er ganske let at lære, hvis man hyrer en god guide den første eller de første dage.

En sand mester i denne form for fiskeri er Fredrik ”Frekko” Mickelsson-Skaulo, der driver Lovikka Fishing i Lovikka. Hans bedste sæson gav over 70 laks, og i år har han taget over tyve laks her i midten af juli, og indtil videre har han indrapporteret over 30 laks fanget på Lovikka strækningen. Frekko lejer både og hytter ud, og Lovikka Fishing tilbyder en pakke med båd med motor, overnatning i lejlighed og guidning på elven den første dag for cirka 5.000,- Skr. Per person ved to personer.

De senere år er det blevet mere og mere almindeligt at fluefiske med tohåndsstang eller spindestang fra opankret båd og på denne måde affiske de bedste områder af elvene.

Frekko dyrker dog også flue- og spindefiskeriet fra bredden meget. Han er for tiden i gang med at kortlægge alle de bedste fiskepladser fra land på Lovikkas mere end 10 kilometer lange strækning af Torneälv og den strækning Lovikkakortet dækker af Tärändöälv.

Frekko fortæller, at selv om fiskeriet starter omkring Skt. Hans, så er den bedste tid normalt i slutningen af juli og starten på august. Laksene i Torneälv har en meget høj gennemsnitsvægt, og i år har en lokal lystfisker fanget en laks på 22 kilo i elven.

Til Frekkos store irritation er denne store laks ikke nævnt på hjemmesiden www.fiskenorrbotten.com. Ligesom der er rigtig mange af de lokale lystfiskere, der ikke indrapporterer fangsterne. Alene i år har Frekko kendskab til over tyve laks taget af to beboere i Lovikka, der ikke findes noteret nogen som helst steder. Frekko regner med at der bliver taget omkring 200 laks hvert år på Lovikkas strækning af Torneälv, og at de har en gennemsnitsvægt på over seks kilo.

Yderligere oplysninger: www.lovikkafishing.se & www.fiskenorrotten.com

 
         
    Laurits Flowbinner - Laurits@flowbinner.dk