Kikser fra Mikael Frödin  
           

 Aktuelt nyt

 Laurits Flowbinner

 Artikler

 Billeder

 Fiskerejser

 Fluebinding

 Fluer

 Foredrag

 Guidning

 Kasteinstruktion

 Konsulent

 Links

 Grejanmeldelser

 Bøger & film

 Miljø & vandpleje

 

Ordene: "Det ökade inslaget af fettfinnaklipta havsöringar härstammende från Mörrumsåns uttsätningar er en genetisk förorening." og "Den uttsatte havsöringen spridar sig till andra vattendrag." Har bragt Mikael Frödin i stærk modvind hos ledelse og medarbejdere ved Sveaskogs Kronolaxfiske i Mörrum.

Pladschef Percy Assarson tager kraftigt til genmæle i et svar på Kronolaxfiskets hjemmeside. "Samtidigt är det med förvåning som jag ser att man uppfattar havsöringens naturliga lekvandring vara styrd till enbart sitt eget ”hemmavatten”.

Havsöringen brukar i jämförelse mot laxen, inte vara fullt så nogräknad i sitt vandringsbeteende, utan kan skifta vattendrag efter eget tycke. Att det genom åren har funnits individer, som både besökt Mörrumsån och andra vattendrag, finns det många exempel på.

Vad det gäller Mörrumsåns utpekande som negativ inverkan på Emåns havsöringsbestånd, så vill jag bara tillägga, att under åren 1940 – 45 gjordes även utsättningar i Emåns vattensystem, totalt sattes det årligen ut ca 200.000 havsöringyngel och dessa hämtades från, hör och häpna, Mörrumsån."

En person der præsenterer sig som Ulf, Mörrum, skriver blandt andet: "Han hade nog lite otur när han tänkte och förväxlade i sin kommentar genetiskt förorening med genetiskt variation… Skillnaden är, att genetiskt variation är en förutsättning för den så viktiga evolutionen och det enda medel mot inavel. Var glad för varje Mörrumsöring i Emån!!!"

Læs Percy's svar til Mikael Frödin her:

Følg debatten her:

 
 

 

 
 

Laurits Flowbinner havde mulighed for at følge udsætningen af havørredsmolt i forbindelse med premieren i 2007. Laurits blev meget positivt overrasket over den omhu og kærlighed personalet lagde i arbejdet med de nye generationer af mörrumshavørreder.

I disse år klækkes der kun havørreder i det topmoderne klækkeri ved Mörrumsåen bred, da biologerne mener at laksen klarer sig selv i Mörrumsåen.

Alle avlsfisk er taget fra Mörrumsåen. Både ved den traditionelle håvning i Kungsforsen, og fisk der er fanget forskellige steder i Mörrumsåen, og derefter opbevaret i tanke indtil strygningen for sæd og æg.

 
     
  Havørredsmolten tages med net op af karrene og hældes op i spande, som derefter tømmes direkte ud i den hurtige strøm langs med klækkeriet i Pool 1.

Et forløb der kun tager ganske få sekunder fra den beskyttede tilværelse i karrene i klækkeriet til de må klare sig selv ude i den store Mörrumså

 
     
 

Georgina og Laurits oplevede de små havørredsmolt, da vi fiskede ud fra den store ø i Pool 1.

Lige pludseligt kom den umiskendelige følelse af et hug for enden af linen. Skuffelsen var ikke til at skjule, da det viste sig, at det var en af de nys udsatte ørreder, der havde taget den store rørflue.

Da vi havde fanget tre af de små ørreder valgte vi at finde os en anden fiskeplads for at undgå at fange flere af de særdeles hugvillige og hårdt figthende havørredsmolt.

 
     
    Laurits Flowbinner - Laurits@flowbinner.dk