Laks - I ny udgave  
           

 Aktuelt nyt

 Laurits Flowbinner

 Artikler

 Billeder

 Fiskerejser

 Fluebinding

 Fluer

 Foredrag

 Georginas sider

 Guidning

 Kasteinstruktion

 Konsulent

 Links

 Grejanmeldelser

 Bøger & film

 Miljø & vandpleje

 Havnens Lystfiskere

 

Jan Grünwalds nye bog Laks er i bund og grund hans tidligere udgivelser Laks, Kunsten at fiske laks og Farlige laksefluer samlet i én og samme bog, Der er lavet opdateringer, tilføjet nye afsnit og billeder til de oprindelige bøger, så det hele fremstår som et storslået værk i dansk lystfiskerlitteratur.

Jans tidligere udgivelser har i mange år været udsolgt fra forlagene Skarv og GAD, så derfor er denne udgivelse af de tre bøger i én samlet bog kærkommen for de mange, der har støvsuget markedet for Jan Grünwalds bøger i antikvariater og på grejauktioner. Rygter om priser mellem 1.500,- og 1.700,- kr. for bogen Laks verserede for nogle år siden, så de 399,- kroner den nye bog koster, er jo næsten ingenting set i det lys.

På baggrund af, at de tre bøger har fået så mange rosende ord tidligere og har været savnet så meget, er det jo nærmest omsonst at sætte sig ned og skrive en anmeldelse af bogen Laks; men da der jo er kommet mange laksefiskere til siden den sidste udgivelse, Kunsten at fiske laks – fra 1991, så gøres hermed et forsøg.

Det er få, der som Jan Grünwald kan berette om en laksefight eller fortælle en fiskehistorie på en måde, så man både neglebidende følger med i den spændte stangs dyst mod laksen, og så samtidigt lærer en masse om, hvordan man fighter laks og forholder sig i kampen mod elvens rasen og laksen vilde udløb.

Når bogen læses igennem forundres man over, hvor lidt selve fiskeriet efter laks er forandret. Så de ting, Jan fortalte om i førsteudgaven af Laks i 1985, stadigvæk står som evigt gyldne sandheder. Der er kommet nyt grej, nye liner, nye fluetyper og meget mere. Men det får Jan med i bogen. Island og laksefiskeriet i de store jyske åer er også inkluderet i denne udgave af Laks

Laks er vægtigt indlæg i den danske litteratur omkring laksefiskeriet. Alene vægten på 2.050 gram gør at bogen er tungere end nogle af de laksekalve Jan har fanget under sensommeren og efterårets fluefiskeri i Mörrumsåen.

En vægt der måske gør bogen til en lidt risikabel godnatlæsning, da der kan ske ansigtsskader, hvis bogen tabes, når søvnen sniger ind mellem kapitlerne; men bogen er så spændende, at risikoen er større for, man ikke får den nattesøvn, der måske behøves.

Laks er en særdeles flot opsat bog. Flot opsatte billeder, der nærer de vildeste laksedrømme parret med instruktive tegninger, der giver begynderen indsigt i laksefiskeriets mysterier og eksperten mod på endnu en laksesæson på trods af modvillige laks, møgvejr og utætte waders.

Har man de tre bøger i forvejen, så er det op til den enkeltes nærighed eller spenderebukser, at afgøre om den skal stå på hylden; men denne anmeldelse antyder vel, at der burde gøres plads på hylden til bogen sammen med de andre favoritbøger om laksefiskeri.

Jan Grünwalds Laks er udgivet af forlaget Lindhardt & Ringhof og koster 399,- kroner

 
         
     
         
     
         
     
         
     
         
     
         
         
         
         
         
         
    Laurits Flowbinner - Laurits@flowbinner.dk