Ammarnäs - Fluefiskeri for alle  
           

 Aktuelt nyt

 Laurits Flowbinner

 Artikler

 Billeder

 Fiskerejser

 Fluebinding

 Fluer

 Foredrag

 Georginas sider

 Guidning

 Kasteinstruktion

 Konsulent

 Links

 Grejanmeldelser

 Bøger & film

 Miljø & vandpleje

 Havnens Lystfiskere

 

For år tilbage bad en god bekendt om en kørselsvejledning til landsbyen Ammarnäs øverst i Vindelälvens vandsystem. Beskrivelsen var kort: ”Tag Väg 45 fra færgen i Göteborg mod nord. Når du har krydset Vindelälven, drejer du til venstre, og når asfaltvejen ophører, er du fremme!”

Du skal dog ikke længere følge ovenstående rutebeskrivelse, da du så vil havne flere kilometer nordvest for den meget lille landsby Ammarnäs. Västebottens Län asfalterede for nogle år siden  yderligere nogle kilometer langs Tjulån op mod Tjulträsket. I stedet skal du holde øje med det store blå skilt med hvide bogstaver, der bekendtgør, at du nu er fremme i Ammarnäs.

Vej 363, der følges, når du drejet af vej 45, kaldes for ”Forsarnas väg” og byder på nogle fantastiske udsigter over elven, søerne og landskabet.

 
         
 

Samlingen af huse og bygninger kaldet, Ammarnäs, ligger på den pynt, der dannes af sammenløbet mellem Vindelåns og Tjulåns sammenløb i den store sø Gautsträsk. Det betyder, at du indenfor gåafstand har mulighed for et spændende fluefiskeri.

Ammarnäs har i en lang årrække været kendt for sit fine fiskeri efter de store Ammarnäsørreder; men der er så mange andre muligheder indenfor en kort afstand af byen, at der er mulighed for alle til at få sig en unik oplevelse med fluestangen

Men for bedre at forstå fiskemulighederne i og omkring Ammarnäs, tager vi lige mulighederne enkeltvis, som de byder sig til i Ammarnäs Fiskevårdsområdesförening (Herefter: AmFVO).

For at få det bedste udbytte af artiklen, er det en fordel, at gå ind på AmFVO’s hjemmeside (se faktaboksene sidst i artiklen) og følge med i gennemgangen af de enkelte strækninger. Her finder flyfotos af alle stræk under AmFVO.

 
         
 

Tjulån

Tjulån løber mod øst fra Stora-Tjulträsket til sammenløbet med Vindelån lige før det fælles udløb i Gautsträsk ved Ammarnäs.

Der er god asfaltvej på nordsiden langs hele elven op til Tjulträsket; men selve fiskekortet gælder kun cirka 4 kilometer opstrøms fra Ammarnäs. Det er også god adgang langt op langs strækningen på sydsiden. Tjulåen byder på et meget varieret fiskeri efter ørreder og stallinger, og indimellem hugger en af de store kanadarödinger på fluerne tidligt på sæsonen.

Ammarnäs Fiskevårdsområdesförening (FVO) fremhæver selv strækningen som et næsten paradisisk område for inkarnerede stallingfiskere, Er man til nymfefiskeri, så byder Tjulån nogle fremragende muligheder. Selv når fisk viser sig i overfladen, vil tunge dybtfiskede nymfer som oftest blive taget hårdt og kontant. Det er et fiskeri, hvor nogle anbefaler at bruge strikeindikator; men det er absolut ikke nødvendigt, hvis man bare sørger for at have kontakt med fluen ved at arbejde med stang og stangspids.

 
         
 

Elven er let at vade i på langt de fleste steder. På flere stræk er det muligt at krydse elven fra nord til sydside og vice versa. Det er dog stærkt anbefalelsesværdigt, at medbringe en vadestav, da elven er ret afhængig af nedbør og varme temperaturer, der øger snesmeltningen i elvens kildeområder i fjeldene opstrøms. Men at angive bestemte steder, hvor man kan krydse elven, vil formodentligt føre til søgsmål mod både forfatter og bladets redaktion, så disse steder må læseren selv finde frem til i forhold til vandstanden i Tjulån og ved brugen af almindelig sund fornuft.

Desuden er der strækninger med store sten, der gør vadning i elven og færdsel langs bredden meget vanskelig på sine steder. Det gælder specielt for strækningen fra hængebroen og et godt stykke nedstrøms; men gider man klavre rundt mellem de store sten, så står der ofte gode fisk i de huller, der er omkring stenene.

Først på sæsonen får Tjulån meget ofte besøg af nogle store kanadarødinger mellem to og fem kilo, der trækker ned fra Stor Tjulträsket for at søge føde i Tjulån og Vindelälven. Fisk der giver en forrygende fight, hvis man er så heldig at få én på krogen.

 
     
 

Tjulån er for dig, der udfordres af nymfefiskeriet med tunge nymfer og gerne synkende forfang eller liner med synkende spids. Med en sådan opsætning af liner på hjulet, når du ned i huller på de til tider meget kraftige strømpartier som Tjulån byder på. Selv i højt solskin kan du fravriste strømmen store stallinger, samtidigt med at der også er mulighed for at for at finde ringende fisk som tager insekter på overfladen.

Et stykke opstrøms landevejsbroen ved Schmitska Udden og nedstrøms til sammenløbet med Vindelån ændrer Tjulån karakter og bliver stilleflydende over sandbund mange steder. Her står der også gode fisk, og specielt om natten kan man lokke rigtig fine fisk til fluerne. En af guiderne tilknyttet Ammarnäs Fiskecentrum tog således en flot stalling på 1,4 kilo en mørk nat i august, hvor alle andre koncentrerede sig om fiskeriet i Vindelälven nedstrøms Sjöforsen.

Strækningen nedstrøms landevejsbroen holder ikke fisk gennem længere tid ad gangen; men omkring Skt. Hans trækker store stallinger fra søen Gautsträsk op i Tjulån, og de kan til tider lokkes til både tørflue og nymfer.

 
         
 

Vindelån

Vel nok noget af det nærmeste man kan komme på Paradiset set med en fluefisker øjne, hvis man er til fiskeri efter sky ørreder op til 3 kilo. 14 kilometer utroligt flot vand med masser af stryg og huller, der huser rigtig mange ørreder. Men de er sky – Utroligt sky. Selv mindre fisk Hvor mærkeligt det end lyder så er der ingen stallinger opstrøms Vindelforsen, selvom de er særdeles talrige i både Tjulån og Vindelälven. Men en aften langs Vindelån kan meget let give din hårpragt yderligere et par strejf af gråt, inden hovedet lægges på puden i den årle morgenstund.

Som nævnt er der 14 kilometer fra broen over Vindelforsen og opstrøms til Rävfallet. Heraf er der god vej langs åen på cirka halvdelen af strækningen op til Höbäcken. Derefter er der så yderligere 7 kilometer op til den øvre grænse af AmFVO’s strækning af Vindelån. Der er rigtig fine standpladser på den nederste strækning langs vejen. Altså både gode muligheder både for den ældre/mere dovne fluefisker og fine muligheder for den der vil bruge et par timer på at gå helt op på den øverste del af Vindelån.

 
     
 

Der er rigt varieret insektliv i Vindelån og der er klækninger fra midten af juni og hele sommeren og det tidlige efterår igennem; men i Vindelån er det en stor fordel at sove dagen væk og så begynde at smyge rundt langs bredden når aftenmørket sætter ind. Men når det svage nattemørke sænker sig, så sker der ting og sager ude i elven. Selvom Ammarnäs ligger syd for Polarcirklen er nætterne så lyse, at der skal være meget overskyet, før man ikke kan se at binde fluer på forfanget.

Natteroderiet er en nødvendighed, hvis man vil dyste med de helt store ørreder, når det første store ædegilde fra midten af juni og frem til den spæde begyndelse af juli er overstået. Til gengæld er der også mulighed for at få helt unikke oplevelser i svage lys, der forlener landskabet, elven og fiskeriet med en næsten magisk og troldsk stemning. At sidde ved elven med et lille bål foran sig med kaffekedlen snurrende; mens man holder et vagtsomt øje med standpladserne ude i elven er en helt speciel oplevelse, der ofte trænger selve fiskeriet langt i baggrunden.

 
     
 

Ud over at være sky, så er ørrederne i Vindelån og ekstremt selektive i det snapseklare vand. Lange tynde forfang og en uhyre delikat præsentation af fluerne er som oftest altafgørende for, om du vil få succes eller fiasko under fiskeriet. De tynde forfang er dog noget der skal vælges med en vis forsigtighed, da der ind imellem er meget flotte ørreder, der viser sig og desuden er der sjældent ret langt til det næste stryg, der vil teste dit grej til det yderste

Desuden er det vigtigt at holde et særdeles vågent øje med insekterne over vandet for at få et fingerpeg om, hvad det er fiskene æder. Det er dog vigtigt at have et righoldigt udvalg af vårflueimitationer i æskerne fra juli og frem. Farverne skal bare variere fra lys gråt til kanelfarvet brunt, så er man dækket ind rent farvemæssigt. Til gengæld skal det være størrelser fra 6 og ned til 18 for at kunne få det fulde udbytte af fiskeriet. Både som tørfluer og nymfer. Igen er klækkende/svømmende vårfluepupper et absolut must i æskerne

I de allermørkeste nætter i august-/septemberovergangen kan ørrederne være meget aktive og tage endog særdeles store vårflueimitationer på, i eller lige under overfladen. Et fluefiskeri, der bare skal opleves. Ofte hører man bare suget, når fluen tages i nattemørket og andre gange opleves hugget først, når man mærker trækket i linen. Og fighten af fisk mellem 40 – 60 centimeter er en pirrende og adrenalinfremkaldende oplevelse, når det ikke helt er muligt at se elvens sten og andre forhindringer.

 
         
 

Gautsträsk

Der er yderst sjældent at se folk fisk på den store sø Gautsträsk; men Grundstrøms Hytteudlejning lejer både ud på søen, ligesom det er tilladt at benyttet flydering på søen. På stille aftener koger søens vige af fisk, så der er absolut en mulighed, der er værd at prøve.

Statens fiskekort.

I fjeldområderne omkring Ammarnäs byder den svenske stat på en masse fine muligheder for den kræsne fluefisker inden for en afstand af et til to timers vandring fra den nærmeste parkeringsplads. Et par af disse nævnes i det efterfølgende; men er du til fjeldfiskeri, så hent brochuren Fjällfiskekatalogen hos Västerbottens Läns hjemmeside (Links følger sidst i artiklen). På samme hjemmeside kan du også bestille den flotte brochure; men ved deadline på denne artikel var det kun 2013-udgaven der var tilgængelig. Brochuren gælden for fiskesæsonen plejer, at være tilgængelig i slutningen af marts eller starten af april.

 
         
 

Geppejaure

Geppejaure er ikke på samme fiskekort som de øvrige vande i denne artikel; men søen er så absolut et besøg værd. Parkér ved Tjulträsket og begiv dig op langs stien mod den åbne fjeldhede (Kallfjäll). Du starter din vandring blandt grantræer og efter cirka et kvarter er du oppe i birke-regionen og de sidste høje buske er forskellige pilearter før du til sidst at står med et fantastisk syn med den åbne fjeldhede direkte foran dig. Du kan lige så godt nyde udsigten, for turen op til fjeldet sætter selv de bedst trænede lunger, så det kan tage et par minutter blæsebælgene igen forandrer til lunger..

Geppejaure byder på meget velvoksne ørreder der gerne tager tørfluen. Mange forskellige mønstre er i spil; men store eksemplarer af Nelson Caddis, Goddard Sedge, Europea 12 og andre vårflueimitationer er de sikreste. Når vinden kruser vandet, så gælder det om at finde nymferne frem og fiske lidt dybere. Fra midten af juli er det igen imitationer af vårfluernes larver og pupper, der tager de fleste fisk.

Der flere andre småsøer (tjärner) i nærheden af Geppejaure. Alle med gode bestande af velvoksne ørreder og röding, der giver selv kræsne fluefiskere en god oplevelse.

Vindelåen/-Vindelälven er rendyrket tørflue- og nymfefiskeri som det udøves mange steder på fjeldet i Norge og Sverige og opstrøms AmFVO’s fiskevand, er der yderligere en lang strækning på cirka 10 kilometers længde åben på statens fiskekort. Også her er ørrederne meget sky, når det første æderaseri er overstået efter de massive klækninger først på sæsonen. Men fra midten af juli er det vårfluerne der dominerer når der sættes fluer på forfanget. Det er dog vigtigt at have lange tynde forfang, da ørrederne som tidligere nævnt er meget sky.

 
     
 

Tjulträsk

Har du lyst til at udfordre kanadarödingerne, så forsøg dig lige omkring bådpladser ved parkeringen ved Tjulträsket. Ifølge lokale eksperter svømmer meget store eksemplarer rundt her i jagten på føden.

Tjulån – Udløbet af Tjulträsk

Den øverste del af Tjulån, en strækning på cirka 1 kilometer er også at finde på statens fiskekort.

Karsbäcken

Karsbäcken giver dig 5 kilometer fjeldbæk i næsten uberørt natur. Her er der ligesom i Vindelåen kun sky ørreder. Men bered dig på en oplevelse med fluestang i dette unikke fjeldmiljø.

Bissajaure, Bärtejaure og Rackajaure med Racksjöbäcken

Nordøst for Ammarnäs finder du et stort område med nogle søer og Racksjøbäcken, hvor du finder ørred og röding

 
         
 

Alment om Ammarnäs og fiskeriet.

Under opholdet i Ammarnäs er det en særdeles god ide at lægge vejen forbi Ammarnäs Fiskecentrum, som du finder i samme bygning som Ammarnäs Wärdshus/STFs fjeldstation. Her finder du bestyrerparret Ulf og Bodil samt deres dygtige stab af guides, der kender alt til fiskeriet deroppe.

Udover at butikken har de ting, du måtte udgå for under fiskeriet, så har de også fingeren pulsen, når det gælder fiskeriet i området. Fiskecentrum formidler guides til området og arrangerer for eksempel helikopterture ind på fjeldet med overnatning i sametelte. Guiderne er dybt professionelle og kender virkeligt, de fiskevande de guider gæsterne rundt ved.

Selvom Vindeldalen byder på et utal af muligheder hele vejen opstrøms sammenløbet med Umeälv i Vännäs og de 453 kilometer op forbi Ammarnäs, så det variationen i mulighederne, der stedet og området til en så fremragende destination for næsten alle fluefiskere.

Den nære tilgang til fiskeri i uberørte fjeldområder indenfor kort vandring fra vej eller parkeringsplads og til dysten med storørreder mindre end 100 meter væk fra en parkeringsplads eller et vindskyd, hvor kaffekedlen syder over et bål, gør Ammarnäsområdet særdeles velegnet til din og vennernes første fjeldtur. Tag gerne familien med. Du skal ikke lokke med de store shoppingmuligheder; men er familien bare lidt naturinteresserede, så der et væld af muligheder for udflugter og ture i Vindelfjällets Nationalpark, der er en af Europas største nationalparker. Det vil føre alt for vidt at remse disse muligheder op, så søg selv på de links, du finder i denne artikel og se selv på mulighederne

Her får du lov til at snuse til vildmarken, men kan hurtigt søge ly på gode overnatningssteder til overkommelige priser, hvis vejret inde på fjeldet viser sig fra sin barskeste side. Og fjeldvejret er kendt for til tider at være lunefuldt og kan skifte fra højt klart solskin med høje temperaturer til storm og iskold piskende regn på få timer.

 
         
 

Helten gav oprejsning på en dårlig nat.

Vi havde fisket på strækket Ovan Järnforsen. Nordvestenvinden havde efterhånden gjort fiskeriet til lidt af en plage. Men da det kun var den anden nat ud af tre, skulle fiskeriet altså udnyttes. På hjem mod hyttens varme i Ammarnäs passeredes bugten før stryget i ved Goudisbäcken.

Her var der læ og masser af små ringe i vandet. Speciel helt oppe mod grænsen til Sjöforsen var der mange ringe. Bilen blev smidt ind i en lomme ved det daværende vejarbejde, og stængerne blev monterede igen. Lidt større ringe længst oppe i bugten fik Georgina Lomasney lov til at affiske, mens jeg valgte at vade ud på et par sten længst nedstrøms i bugten mod den lille odde før strømmen igen tog fart.

Hovedpuden kaldte, men Georgina havde god succes med stallingerne længst oppe i bugten. Selv lagde jeg fluer ud til de små ringe uden den store entusiasme. Efter det fjerde eller femte fejlhug på ellers sikre vårflue imitationer, gik der godt nok lidt præstationsangst i foretagendet.

 
         
 

Flere dybe indåndinger og derefter en gang efterrationalisering, gav mindelser om tidligere tiders fiskeri langt længere oppe i Lappland. Stangvalget var med klasse 4 ok. Forfanget blev efterset og forsynet med en ny spids i 0.14 mm, flueæsken i vadejakken blev udskiftet med én af æskerne oppe i bilen kun en kort klaring op ad skrænten væk.

Tilbage på den udvalget sten var der stadig nattelys nok til at vælge en meget lille vårflue-klækker i æsken. En æske som ikke var blevet brugt, da fiskeriet mest havde foregået med store tunge vårfluepupper.

Et kast blev lagt ud. Det lange forfang blev ikke strakt helt ordentligt ud. Hurtige indtagninger af fluelinen reulterede i et forsigtigt hug, da der var kontakt mellem stangspids og fluen. Andet kast – Tre til fire forsigtige indtagninger så linen og forfanget ikke forstyrrede vandoverfladen. Direkte hug.

En god fisk havde taget fluen; men mønstret i fiskens fight var meget anderledes end de stallinger vi hidtil havde fanget. Da fisken blev landet og sikkert lagt på stenen, var det som ventet en god helt på 850 gram. Fem kast senere lå der endnu en helt på stenen. Denne gang på 1,05 kilo. Nu skulle Georgina også have chancen, så selv om hun havde god succes med småstallingerne længere opstrøms, så kom hun ned og overtog stangen. Få kast senere kroger Georgina den støret helt jeg har set i strømmende vand. Men før nettet er ordentligt inde under fisken slipper den meget lille krog mundvigen.

Dagen efter mens de to fine fisk tilberedes kommer, bestyreren af Ammarnäs Wärdhus hvis ene hytte vi bor i, ind og spørger hvor vi har fået de fine sik (helt). Han får en direkte forklaring og anvisninger af både fluer og stenen, vi stod på.

Under arbejdet med denne artikel har Ulf og Sportsfiskecentrum Ammarnäs sendt billeder og været behjælpelig ved at sende billeder og andet relevant materiale. Desværre lød meldingen i Ulfs sidste mail: ”Ingen bryr sig om Siken och det är tråkigt för det är en jättegod fisk.” hermed endnu en udfordring til dit fiskeri i Ammarnäs og omegn.

Hjemmesider.

Gennem en lang årrække af søgninger på Internettet efter godt fluefiskeri, så er AmFVO’s sider med luftfotos at de stræk foreningen råder over noget af det mest professionelle, der er tilgængeligt på nettet. Tro dog ikke at din spritnye tablet eller mobiltelefon har et signal midt inde i fjeldområdet. Så spørg dig for og sørg for gode fjeldkort, hvis du tager en længere udflugt fra Ammarnäs og ud i de tillokkende fjelde indenfor kort afstand af byen.

Fiskeri:

Ammarnäs Fiskevårdsområdesföerning - http://ammarnasfvo.se/

Ammarnäs Fiskecentrum - http://ammarnasfishing.com/fiske/

Sportsfiskeri i Västerbottens Län - http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/djur-och-natur/fiske/Statens-fjallfiskevatten/Pages/default.aspx - Her finder du et link til kataloget med alle statens fiskevandet i länet.

Overnatning:

Ammarnäs Wardshus/STF - http://ammarnasfishing.com/

Ammarnäsgården vandrarhem - http://ammarnasgarden.se/vandrarhem-i-lappland/

Ammarnäsgården Fjällhotell - http://ammarnasgarden.se/hotell-i-lappland/

Ammarnäs Stugby - http://www.ammarnasstugby.com/main.php

Grundströms Stuguthyrning - https://sites.google.com/site/grunstroemsstugby/home

Vindelåforsens Stugby - http://www.bertejaure.se/

Vivekas Fjällstugor - http://www.vivekas.se/index.html

Alment om Ammarnäs - http://mittiammarnas.hemsida24.se/

Der er selvfølgelig Allamannsrätt langt de fleste steder inde på fjeldet og i skovregionerne, så det er bare at tage teltet på ryggen og smide Trangiaen og soveposen i rygsækken sammen med noget frysetørret mad. Så er du klar til en unik oplevelse med fluestangen i næsten uberørt vildmark.

Ammarnäs Båt-Taxi - http://www.ammarnasbattaxi.se/

Grundströms Stuguthyrning - https://sites.google.com/site/grunstroemsstugby/home

Turistbureau

Sorsele Turistbyrå - http://www.sorsele.se/turist

 
         
         
    Laurits Flowbinner - Laurits@flowbinner.dk