Grundig bog om byttedyr. - 29. januar 2000
         

 
 

Første gang jeg så Malcolm Greenhalgh og Denys Ovenden’s bog The Complete Flyfisher’s Handbook var da jeg besøgte Dublin, Irland i det tidlige efterår. Jeg stod længe og bladrede i bogen og nød de smukke og vellignende tegninger. Men på dette tidspunkt havde jeg hørt rygter om, at den var ved at blive oversat til dansk. Så jeg satte resigneret bogen tilbage på hylden, og bestemte mig for at vente til den danske udgave forelå. Siden hjemkomsten fra Dublin har jeg været en plage for min boghandler, da jeg 4 - 5 gange har spurgt til bogen, som først var planlagt til sidst i november, men altså først udkom tirsdag den 18. januar i år.

Selvom ventetiden har været lang, så er den danske udgave blevet så god, at det rigeligt har været ventetiden værd. På dansk hedder bogen Fluefiskerens Håndbog med undertitlen Ørred og stallings byttedyr og hvordan man imiterer dem. Forlaget Gyldendal, som står for den danske udgave, har gjort lidt af et scoop ved at få den kendte fiskebiolog og entomolog Frank Jensen, der er museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Århus, til at oversætte og bearbejde bogen.

Frank Jensen er nemlig ikke bare en internationalt anerkendt biolog, men er også en ivrig lystfisker og fluebinder. Frank har selv gennem tiden skabt rigtigt mange fluemønstre til fiskeri efter ørred og stalling og har altid taget udgangspunkt i de naturlige insekter. Tit og ofte har han fluestikket med under fiskeriet. På en fisketur på Lough Carra i det vestlige Irland, havde Frank og en kammerat fisket sammen med Frank Reilly, der normalt anerkendes som en af Irlands bedste fluefiskere fra båd. De havde intet fanget under hele formiddagens fiskeri. Under frokosten indfangede Frank nogle majfluer, fandt fluestik og materialer frem og bandt en serie majfluer. Efter nærmere at have studeret de naturlige insekters farve fandt han en svag olivengrøn tuschpen frem og gav alle de færdige fluer et par strøg med denne. Resten eftermiddagen fangede de godt med fisk. Og Frank Reilly var meget imponeret.

Frank Jensen har lavet en meget lang række rettelser og tilføjelser i den danske udgave efter aftale med den engelske forfatter, således at den danske udgave klart må siges at være bedre end den originale. Bogen dækker insekter og andre byttedyr i Europa, hele Skandinavien, Kola-halvøen og Karelien. Bogen giver alle de oplysninger lystfiskeren har brug for og har grundige beskrivelser af levesteder og adfærd. Bogens månedstabeller viser byttedyrenes forekomst i forhold til årstid og sted samt tidspunktet på døgnet er særdeles overskuelige og meget nyttige.

Desuden er der en guide til imitationsfluer, som svarer til de naturlige byttedyr. Sidst i bogen er der en god indføring i fluebinding og introduktion til præsentationen af de færdige fluer ved hjælp af forskellige fluekast.

Et eksempel på Frank Jensens grundighed i bearbejdelsen, ses ud fra at i både den norske og engelske står der, at man kan bruge en synål sat fast i en korkprop fra en flaske vin som dubbingnål. I den danske udgave, står der: En korkprop fra en god flaske vin. - Ja, hvorfor lade sig nøjes!

En særdeles flot og gennemført bog, som rigtig mange fluefiskere vil få stor gavn af fremover. Bogen er dyr. Men den er helt klart pengene værd, da den er et godt bud på en klassiker indenfor fluefiskerlitteratur.

Fluefiskerens Håndbog af Malcolm Greenhalgh & Denys Ovenden oversat og bearbejdet af Museumsinspektør Frank Jensen. Pris 398,- kroner. ISBN 87-00-37274-9.