Ny rekord for Århus Open. - 25. juni 2000
         

 

“Det er første gang, jeg er med til en medekonkurrence, så jeg glæder mig helt vildt.” Ordene faldt, da jeg talte med 16-årige Michael Jensen fra Kolding, umiddelbart inden Brabrand Lystfiskerforenings medestævne Århus Open 2000 gik i gang. Han forsatte, “Det er virkelig noget af en oplevelse”. Ved siden af ham lå en pakke vingummibamser og en halvtømt cola. “Kan du klare dig igennem konkurrencen på det”? Spurgte jeg undrende. “Jeg har da også en madpakke med”. Sagde han grinende og pegede på en taske med flåd og hjul, der var smurt ind i gamle rester af forfoder. Som en sidste forberedelse åbnede han en pakker smøger, der blev lagt indenfor rækkevidde, hvis han skulle have beroliget nerverne under konkurrencen.

Michael klippede alle sine store regnorm i stykker, for at ormene skulle afgive mere duft og forhindre dem i at kravle væk fra det sted, hvor de landede sammen med den kugle af forfoder, som han smed ud i vandet 7 til 8 meter ude i åen. De mindste af regnormene blev brugt til at agne krogen med til de brasener, som han vidste, åen husede en god bestand af.

Michael havde givet sine maddiker en håndfuld jordbærpulver, som duftede meget stærkt af jordbær og sukkerstof. Da jeg spurgte, om skaller og brasener havde en sød tand. Svarede han bekræftende, men advarede mod at gøre blandingen for sød, da det så jagede fiskene væk i stedet for at lokke dem til den agnede krog.

Michael fortalte, at han og hans kammerater fra Kolding var stået op klokken halvseks om morgenen for at kunne deltage i konkurrencen. Desuden kunne de først blive hentet ved sekstiden om aftenen, tre timer efter konkurrencen var slut. Medlemmerne af bestyrelsen for Brabrand Lystfiskerforeningen gav straks knægtene lov til at fiske videre, indtil de blev afhentet af den enes forældre.

Michael var en af de 6 juniorer, der deltog i konkurrencen. Hvilket var meget glædeligt, da der de seneste år, har været meget få juniorer i konkurrencen og i medekonkurrencer i det hele taget. En anden junior, David Pedersen, havde taget hele den lange vej fra Nyborg sammen med to andre juniorer og broderen Daniel, der var blevet senior siden sidste år. David fortalte, at det var længe siden, han havde deltaget i en konkurrence med så mange juniorer. Han håbede meget på, at Nyborg-foreningen ville være i stand til at danne et hold på fire til junior Danmarksmesterskabet i august måned.

Starten af konkurrencen blev udskudt med et kvarter, da Carlo Iversen fra Grindsted nedlagde protest mod den plads, han havde fået tildelt ved lodtrækningen. Efter en del snak frem og tilbage tog han dog imod den erstatningsplads, han var blevet tilbudt allerede efter hans første påtale af forholdene på den først tildelte plads. Dette gav anledning til en del knotne ord mellem Carlo og nogle af de øvrige deltagere. Men da konkurrencen var slut, var Carlo den første til at rose stævnet for den retfærdighed, som fiskestrækningen gav deltagerne, da den bød på  meget lige forhold for alle deltagerne i konkurrencen. Hvilket også kunne ses ud af at vinderen dette år og de sidste to år, Christoffer Holmegård fra Kolding, har vundet fra tre forskellige steder på strækningen. Så det var altså dygtigheden, der var det afgørende for udfaldet af konkurrencen og ikke held i lodtrækningen om fordelingen af pladserne.

Da konkurrencen startede, havde jeg taget opstilling ved siden af Morten Hansen fra Grindsted. Han havde fra starten valgt at koncentrere sig om småskallerne, og inden for de første fire minutter fangede han 6 skaller på de medbragte maddiker. Det var meget spændende at se, hvor hurtigt han kunne lande en skalle, tage den af krogen, agne krogen med en ny maddike og kaste agn og prop ud til stedet, hvor han lige havde fanget den sidste skalle. Jeg tog tid på mit lommeur og kunne konstatere, at Morten kun tog 15 sekunder fra proppen indikerede, at en skalle havde taget krogen, og til han havde kastet agn og prop ud igen. Den samme dygtighed prægede alle deltagerne, og det var meget fascinerende at se, hvor små bevægelser i flåddet de reagerede på. Nogle gange så jeg knapt selv, at proppen havde bevæget sig, men alligevel sad en lille skalle sikkert kroget, når deltagerne trak linen ind.

I den sidste time af konkurrencen trak nogle skyer ind over den ellers skyfrie himmel. Denne pludselige forandring satte fiskeriet lidt i stå. Men der blev dog stadigt fanget en hel del fisk i slutspurten. Ved indvejningen viste det sig da også, at fiskeriet havde været over al forventning, idet der sammenlagt blev fanget 141,05 kilo fisk. Hvilket gav et gennemsnit på 9,4 kilo fisk per deltager, som var et meget flot resultat i en medekonkurrence.

Konkurrencestrækningen var inddelt i 3 sektioner, og sektion 1 blev vundet af Rune Kath fra Kolding med 11,55 kilo, medens Martin Poder fra Kolding tog sig af største fangst på sektion 2. På sektion 3 fandt man den endelig stævnevinder, da Christoffer Holmegård fra Kolding vandt sektionen med en fangst på 14,725 kilo, hvilket også var ny stævnerekord. Daniel Pedersen fra Nyborg var den eneste, der rigtigt kunne true Kolding medefiskernes dominans, da han indtog stævnets andenplads med en samlet fangst på 13,45 kilo.

Juniorerne klarede sig for øvrigt ganske flot i konkurrencen, selvom de fleste deltog i konkurrencen for første gang. Det var da også juniorer, der tegnede sig for stævnets to største fisk  Idet Kristian Groth fangede en brasen på 1075 gram, medens Michael Jensen fik  én på 1020 gram. Begge  knægtene fiskede for den meget aktive medesektion i Kolding. Bedste junior blev faktisk Michael Jensen fra Kolding med en samlet fangst på 8,15 kilo

Da jeg talte med ham efter konkurrencen, viste det sig, at Michael havde glemt alt om madpakken på grund af koncentrationen og spændingen under konkurrencen. Så den første faste føde, han indtog siden klokken halvseks om morgenen, blev to pølser med brød, da konkurrencen var færdig klokken 14.15. Et velundt måltid efter en hård og spændende konkurrence.