Nye Paragraf 3 vandløb. - 29. januar 2000
         

 
 

Ved en revision i 1999 af de vandløb, der skal høre ind under Vandløbslovens §3, har Århus Amt besluttet at yderligere 260 kilometer vandløb bliver omfattet af den særlige beskyttelse, som Vandløbslovens §3 giver. Samtidigt mener amtet at 170 kilometer ikke længere behøver den beskyttelse, som §3 giver. Der bliver nu sammenhæng mellem amtets kvalitetskrav, således at der kræves 2 meter brede dyrkningsfrie bræmmer langs de beskyttede vandløb. I Århus Amt findes næsten 3000 kilometer vandløb. Heraf er de 2055 omfattet af Vandløbslovens §3. Da den kommende revision tilføjer 260 kilometer og samtidigt fjerner 170 kilometer vandløb, ender det med at der vil være 2145 kilometer vandløb, der er beskyttet gennem §3.

Ved de beskyttede vandløb må der ikke foretages ændringer i vandløbenes fysiske tilstand. Der må for eksempel ikke foretages rørlægning og uddybning af vandløb eller afgravning af brinker, bredder med mere . I særlige tilfælde kan amtsrådet dog meddele dispensation fra beskyttelsesbestemmelsen. Der må dog fortsat foretages sædvanlige vedligeholdelsesarbejder i overensstemmelse med vandløbenes målsætning. Med hensyn til krav om bræmmer langs vandløb er der ikke nogen direkte sammenhæng mellem §3 beskyttelsen og bræmmekravet. Der er imidlertid den indirekte sammenhæng, at der er krav om 2 meter dyrkningsfrie bræmmer ved højt målsatte og naturlige vandløb, som er de vandløb, der typisk udpeges som beskyttede.

Omkring Kolindsund kanalernes vandsystem er strækninger i Ørum Å og en sidebæk til Nimtofte Å kommet ind Vandløbslovens §3. Desuden er en del småbække omkring Ryomgård og Pindstrup også føjet til listen. Men her er der også taget en del strækninger ud af den beskyttelse som vandløbsloven giver. Blandt andet strækninger i Hedekanalen, Smedebæk, Pindstrup og Kanstrup Bæk

I Alling Å-systemet er der en del strækninger, der ikke længere skal være §3-vandløb. Specielt omkring i Oksenbæk-systemet. Ved Langå er der tilføjet strækninger langs Elbækken og Nørreå. Ved Silkeborg er der føjet en del kilder langs den sydlige bred af Thorsø i Virklund til listen og helt inde i villakvartererne omkring Søholt er tre småbække føjet listen.

Ved Skanderborg er der tilføjet nogle bække, der løber ud i Skanderborg Sø, og ved Stilling/Solbjerg Sø er tilføjet nogle kilder og små tilløb til søen. Ved Odder er det specielt i Odder Å’s øverste vandsystem, der er tilføjet strækninger.

Selvom der er tale om vandløb langt oppe i de forskellige åers vandsystem, så har de alligevel stor interesse for os lystfiskere. Da det er herfra der skal ske en indvandring af fisk og anden fauna i tilfælde af forureninger længere nedstrøms.

Århus Amt har lagt to artikler ud på internettet om emnet. Den ene er ledsaget af et flot kortmateriale, der gør det muligt for den enkelte at se hvilke ændringer, der er foretaget i lokalområdet. Dette flotte arbejde og nærmere oplysninger om Vandløbslovens §3 finder du på adressen: www.aaa.dk/nm/par3vandloeb.