Storørreder fra Mols og Djursland. - 10. september 2000
         

 

En gang i mellem forledes man til at tro, at vi lystfiskere er født med et eller andet særligt gen med tydelige masochistiske træk, når vi gang på gang piner os selv ved at stå meget tidligt op, fuldstændigt kvitte nattesøvnen eller rejse meget langt for at for at fange ingenting eller fisk som er mindre end dem, vi kan fange herhjemme. Alligevel forsætter vi troligt år efter år.

Steffen Toft Jensen fra Bjerringbro er en af disse ukuelige lystfiskere. Han har sammen med fiskekammeraten Keld Lauritsen foretaget mange natture til Mols og Helgenæs. De har brugt buldoflåd og flue til fiskeriet i sommernætterne i juli og august, og er blevet belønnet med flere fine fisk op til 4 kilo.

Lørdag den 26. august klokken seks om morgenen kom den helt store gevinst for al deres møje, da Steffen fangede en flot ørred på 7,2 kilo og 81 centimeter. Steffen fortæller, at han havde haft et glimrende fiskeri på Bones-valdet i Gaula midt i august, hvor han fik seks pæne laks. Men ingen af laksene kunne vægtmæssigt måle sig med den flotte ørred fra Mols.

Ovennævnte er et fint eksempel på det fremragende fiskeri, som kysterne i det østjyske område byder på. Et andet fint eksempel er den havørred som Lis Brøndberg fra Århus fangede lørdag den 5. august 2000 på Djurslandskysten. Hun brugte en grøn/sølv Wiggler på 15 gram til fiskeriet.

Klokken to om eftermiddagen fik Lis et gevaldigt hug på blinket. Det viste sig at være en særdeles stor havørred. Vægten krøb helt op på 9,5 kilo og målebåndet viste kun 88 centimeter. Altså en meget flot og velformet fisk. Der var tale om en blank hanfisk med faste skæl. Altså en fisk som allerede nu var på vej op mod ferskvand for at finde sig en mage til den kommende gydning.

Fiskeri med buldoflåd og flue på spinnestangen under kystfiskeri, kan til tider være alt andet overlegent. Du kan nemlig dække meget store områder, og du kan fiske din agn så langsomt, at selv det letteste blink forlængst ville have sat sig fast i bunden. Der findes mange forskellige modeller af buldoflåd på markedet. Heraf er den model, som kan fyldes med vand den mest udbredte, da den er nem at tilpasse til netop din udrustning. Men der sælges også modeller, som både er flydende eller synkende. Mange foretrækker at  montere buldoflåddet mellem to svirvler på 40 til 100 centimeter monofil line i tykkelsen 0.40 til 0.60 millimeters tykkelse, så fiskene kan tage fluen uden at mærke modstand.

Nedhænget mellem buldoflådet og fluen er noget, som mange lystfiskere diskuterer ivrigt. Nogle mener at det er rigeligt med 1,5 meters nedhæng, mens andre mener at afstanden helst skal være mellem 5 og 6 meter. Den sidste længde giver helt klart mindre uro omkring fluen ude i vandet. Men det kan være meget besværligt at håndtere det lange nedhæng under landingen af fisken, hvis man er alene på kysten.

Til fiskeriet er det bedst at bruge en stang på 10 til 11 fod, da lange stænger giver den bedste kontrol over de lange nedhæng, der bruges ved dette fiskeri. Streamere og palmerfluer er meget brugt til denne for for fiskeri, og nogle af de bedste mønstre er de samme som du bruger som ophængere over blinket eller nogle af de fluer du bruger i put and take eller i åen.