Afsked med sæsonen 2002. - 7. december 2002
       

 

Da dette er den sidste udgave af Lystfiskeren i år 2002, så er det måske på sin plads kaste et blik tilbage på de begivenheder, som har sat sit præg på vor hobby gennem året, der nu svinder hen.

Gylleudslippet sidst i april måned, der lagde livet øde i store dele af Spørring Å og Lilleåen, var selvfølgelig en hændelse, der satte sit præg på vort lystfiskerår. Hvordan kunne så store mængder slippe ud? Og hvorfor tog det så længe, inden der blev slået alarm?. De ansvarlige politikere på Århus Rådhus lovede bod og bedring, men alligevel var der meldinger om nye uheld på Århus Kommunes Biogasanlæg ved Spørring, dog uden at følgerne blev ligeså katastrofale for fiskene i de tilstødende vandløb.

Danmarks Sportsfiskerforbund (DSF) rejste et erstatningskrav på 470.000,- kroner på vegne af de implicerede lyst- og sportsfiskerforeninger langs de ramte vandløb. DSF havde ifølge forretningsbestyrer Jens Christian Thygesen et møde med en advokat fra de danske kommuners gensidige forsikringsselskab i sidste uge, uden at det bragte en løsning nærmere.

Jens Christian Thygesen fortalte videre, at det ikke var spørgsmålet om erstatningen for fiskedøden, der var årsagen til den manglende forståelse mellem lystfiskerne og kommunen. Men der var simpelthen ingen retspræcedens for tab af kontingent, manglende salg af dagkort og herlighedsværdi.

For mange lystfiskere var kravet om den lille halve million også i underkanten set i forhold til det store frivillige arbejde, som foreningernes medlemmer gennem årene havde udført via elfiskeri og arbejdet på klækkerierne i forbindelse med Spørring Å og Lilleåen. Men hvordan skulle man sætte en prislap på et sådant arbejde?

Sidst på sommeren kom så det store iltsvind ude i Århus Bugt og de tilstødende indre farvande. Igen virkede det som om, at det årligt tilbagevendende iltsvind kom som en overraskelse for myndighederne, på trods af foråret og forsommeren var meget våde. Hvilket gav en ekstra stor udvaskning af næringsstoffer.

Specielt ved dette års iltsvind var det faktum, at biologerne opdagede, at helt nye områder blandt andet ved Samsø var ramt. Til gengæld undgik Mariager ved et sammenspil af naturens luner en katastrofe af samme omfang som for nogle år siden.

Set ud fra et lystfiskermæssigt synspunkt virkede det som om at diskussionen vedrørende årets iltsvind igen gik med gensidige beskyldninger om skyldsspørgsmålet, frem for at komme med reelle løsningsforslag på det tilbagevendende problem. Århus Amt og Århus Kommune kom igen i verbalt slagsmål gennem pressen, da amtet forlangte nye filtre på bugtrørene fra Marselisborg Rensningsanlæg, mens Århus Kommune mente, at pengene var bedre brugt ved at etablere vådområder på land.

Paradoksalt nok gav iltsvindet et fantastisk fiskeri efter fladfisk inde i selve Århus Havn. Store fladfisk havde øjensynligt fundet sig et fristed herinde, hvor vandet blev iltet hele tiden af de store skibe og bølgeslaget mod molekanterne. Det gode fiskeri fortsatte helt ind til skrivende stund. Så sent som sidste fredag så jeg pænt store fladfisk, der var taget på hele skalrejer.

Torskene havde tilsyneladende også fundet sig godt til rette i havnebassinerne rundt på Århus Havn.. Den største torsk vejede ifølge mine oplysninger næsten fem kilo. Disse fangster blev gjort i en periode, hvor turbådene ude på Århus Bugt havde endog særdeles svært ved bare at levere ordentlige torsk til alle deltagere ombord.

De mere eksotiske gæster ved de østjyske kyster, som multer og havbars viste sig at være at meget hugvillige i efteråret. Jeg modtog flere rapporter, der fortalte, at multerne havde hugget rent på blink under havørredfiskeri. Desuden var der tydelige tegn på at havbarsen havde slået sig ned ved vore kyster i større mængder. En ålefisker fra Helgenæs fortalte at han i løbet af efteråret havde fanget et sted mellem 30 og 40 havbars i ruserne og ved Kobberhage blev der i sidste uge taget en havbars på 51 centimeter.

Så i et år hvor de store vandløb som Kolindsund Kanalen og Gudenåen ikke helt levede op til sidste års fangster, der gav kysten igen mange gode og spændende fisk.

I forventningen om en god sæson i 2003 ønsker jeg hermed alle læserne en God Jul og et Godt Nytår. Vi ses ude ved vandene i løbet 2003. KNÆK & BRÆK!

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis