Havbars i det østjyske. - 28. november 2002
       

 

Her gik jeg lige og troede at det var en vaskeægte sensation, da jeg først i oktober fangede en havbars på 40 centimeter ved Besser Rev på Samsø. Men her først i november fortalte en god lystfiskerkammerat, at han havde fået en bars på ophængeren og yderligere én på selve blinket under havørredfiskeri på Århus Havn. Ikke nok med det, så havde et par andre lystfiskere samme dag også fanget to havbars på ophængerfluerne under sildefiskeri.

Et par dage senere så jeg selv en havbars blive fanget nede på Benzinhavnen på Århus Havn. Denne fisk var også omkring de 40 centimeter. Lystfiskeren blev meget glad, da jeg fortalte, hvilken fisk han havde fanget. Specielt glad blev han, da jeg gjorde opmærksom på, at der var tale om en meget lækker spisefisk. I weekenden hørte jeg så et rygte om, at der var taget havbars ved både Sangstrup og Karlby Klinter på Norddjursland.

Havbarsen, almindelig bars eller bare bars træffes normalt mest ved kyster med direkte adgang til Atlanterhavet eller langs med Middelhavets kyster. Selv har jeg tidligere fanget fire havbars ved fiskeri i brændingen i det sydvestluge Irland. Men har var der tale om eksemplarer over halvandet kilo. På de fisk, som jeg indtil videre har fået nys om, ligger længden og svinger mellem de 35 og 42 centimeter,

 

Havbarsen tilhører familien Moronidae og bærer det latinske navn Dicentrarchus labrax. Rent faktisk har vi et mindstemål på fisken på 36 centimeter på havbarsen her i Danmark. Til gengæld er det ikke lykkedes mig at finde en fredningstid på fisken. Flere steder ses denne art nævnt under navnet havaborre, men vildfarelsen skal hurtigt være folk tilgivet, da den bortset fra den grønlige ryg og de sorte striber på siderne er meget lig aborren. Havbarsen har nøjagtig den samme finneopbygning, de spidse pigge på den forreste rygfinne og de forræderisk skarpe kanter på gællelåget. Så du skal omgås fangne havbars med en vis forsigtighed.

 

Men lad os nu høre fra dig, hvis du fanger havbars her i det østjyske område. For her er der tale om en værdig modstander til det lette kystgrej. Og på middagsbordet vil du få dig en herlig smagsoplevelse. Om det er den globale opvarmning eller andet, der er skyld i, at denne fremmede fisk pludseligt lader sig fange her i det østjyske, skal jeg lade være usagt. Men lad os tage imod havbarsen med kyshånd, for jeg er sikker på, at den bliver ligeså populær sportsfisk, som multen er blevet gennem de senere år.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis