Grønne haler til vinteraborrerne. - 31. januar 2002
       

 

Her i vintertiden, hvor havørreder og ørreder kan være af en yderst tvivlsom kvalitet, er en af de helt store lystfiskeroplevelser fiskeriet efter aborrer i den nederste del af Gudenåen inde i Randers og på havnen i Randers. Og fiskeriet efter aborrerne bliver bedre indtil slutningen af marts, ligesom der vil være flere større aborrer at fange jo længere vi kommer hen på sæsonen.

Allerede i begyndelsen af december kom de første meldinger om gode fangster af aborrer. Men da isen lagde sig i havnebassinerne og åen, forsvandt aborrerne. De vendte først vendt tilbage igen indenfor de sidste fjorten dage. Specielt i den sidste uges tid blev der taget mange gode aborrer på havnen i Randers. Som omtalt i sidste uge, så vandt Mike Hansen fra Viborg og Heine Frost juniorkonkurrencen ved Randers Fjord Cup 2002 på aborrer taget på Randers Havn. De brugte begge to orm fisket på bunden.

I sidste uge var jeg igen en tur forbi Randers Havn. Den dag var vandet temmelig mudret efter den sidste tids megen regn. En af de lokale lystfiskere mente, at den bedste agn ville være små agnfisk. Men netop den dag brugte langt de fleste lystfiskere grønne jighaler som agn med pæn succes. Et par lystfiskere af bosnisk herkomst fangede henholdsvis 8 og ti pæne aborrer samt mange undermålere, medens en af de lystfiskere, jeg ofte har mødt på havnen, havde 9 aborrer i tasken, mens min fiskemakker fik to, der til gengæld var de største, der blev taget den pågældende dag, da de henholdsvis vejede 680 og 750 gram.

Jighaler har gennem den sidste tid været den mest effektive agn til aborrerne, og halerne er da også særdeles nemme at montere. Jighalen produceres af det amerikanske firma Berkely og findes både i 2 og en 3 tommers udgave. Den korte udgave er den mest populære til fiskeriet i Gudenåen. En langskaftet krog i størrelse 4 – 8, trækkes gennem kropdelen, ligesom når en regnorm sættes på krogen. I krogens øje binder du et stykke line på 1 – 1,5 meter, som bindes i en tregangssvirvel, med et kastelod på 12 – 20 gram cirka 30 centimeter under tregangssvirvlen, medens hovedlinen fastgøres i det sidste øje på tregangssvirvlen.

Kast hale og lod ud, og vent så til loddet har nået bunden og spin meget langsomt ind, mens du holder små pauser. Aborrernes hug registreres let som små stød i stang og line. Det sværeste er give tilslag på de forsigtige nap. Nogle gange kan det være nødvendigt at stoppe indspinningen, mens aborren tygger lidt på halen, inden den tager fat for alvor. Jighaler er nemlig så lette, at de flyder, hvis de ikke var belastet af krogen, og derfor holdes de i bevægelse selv i den svageste strøm. Det betyder, at du kan parkere jighalen i strømmen uden at risikere bundhug. Du kan også bruge meget lette fluer i grønt og gult, der skal fiskes på samme måde som jighalerne.

Desuden er jighaler meget billig agn, da en pose med 7 jighaler koster omkring fyrre kroner, et beløb man ikke kan købe to blink for. Derfor gør det heller ikke så meget, hvis junior skulle miste en hale eller to i løbet af en dags fiskeri. Og netop børnene har stor glæde af dette enkle fiskeri, da de ikke behøver at kaste særligt langt for at komme i kontakt med aborrerne, som oftest kan de træffes helt inde under bolværket. Så bare du holder et godt øje med ungerne på havnen, så kan I få en rigtig hyggelig fiskedag sammen i jagten efter de stribede jægere i Gudenåen.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis