Mangler i alarmsystemet forårsagede massiv fiskedød - 2. maj 2002

       

 

Sidste uges massive fiskedød i Spørring Å og i Lilleåen omkring Hadsten kunne muligvis have været undgået. Århus Kommunes miljøchef  Claus Nickelsen måtte mandag aften erkende, at det faktum at medarbejderne på Århus Kommunes biogasanlæg i mindst fire timer selv forsøgte at bekæmpe gylleudslippet, inden de slog alarm overfor miljøvagten, gjorde det særdeles svært for de rette myndigheder at håndtere udslippet.

Men det var ikke alene på biogasanlægget, at procedurerne omkring alarmeringen svigtede. Allerede onsdag aften var næstformand for Hadsten Lystfiskeriforening Hans Georg Hansen fra Selling blevet advaret af et medlem af foreningen om, at der var store problemer nede i Spørring Å. Hans Georg tog straks ned til åen og kunne ved selvsyn konstatere, at åen vand var kulsort og drev med et tykt lag skum. Desuden hang der en umiskendelig stank af gylle over åen. Han skyndte sig derefter hjem, og allerede klokken 18.00 ringede han til Randers Politi, hvor han talte med vagthavende, som tyve minutter senere ringede tilbage og fortalte om udslippet på biogasanlægget.

Lidt efter klokken 21 ringede Hans Georg Hansen til Århus Politi efter endnu en tur til åen, hvor forholdene ikke var blevet bedre. Den venlige politimand beroligede Hans Georg, og lovede at kontakte den miljøansvarlige, som også kontaktede Hans Georg en time senere. Indsatslederen fra Århus Brand og Redningsvæsen mente dog ikke, at der var grund til bekymring, for der var fuldt styr på tingene. Forureningen var standset, og vandet, der løb ud i Spørring Å, var igen rent. Skulle der være enkelte steder med lidt grumset vand, var det ikke noget problem. Heller ikke Århus Kommunes miljøvagt mente, at der var yderligere problemer end de, der allerede var klaret. Herefter lagde Hans Georg sig roligt til at sove.

På dette tidspunkt var der endnu ikke tegn på forurening i Lilleåen ved Hadsten, hvor foreningens fiskerikontrollør tog et overblik over situationen. Men ved Selling Mølle, cirka 2 km nedstrøms den position, hvor forureningen angiveligt skulle være stoppet, var vandet fuldstændigt sort, og fyldt med døde fisk. Men disse oplysninger kunne tilsyneladende ikke bringe beredskabet ud af starthullerne.

Først ved elfiskeriet Store Bededag fik amtets biolog Hans Martin Olsen og foreningen overblik over forureningens fulde omfang. Kontrolfiskeriet viste nemlig at 80% af ørrederne i Lilleåen fra udløbet af  Spørring Å og ned forbi broen ved Svejstrup var døde. Denne del af forureningen fandt altså sted mange timer efter, at alarmen var afblæst og oprydningsarbejdet standset. Det til trods for at foreningens medlemmer havde prøvet fortælle myndighederne om situationens alvor flere gange.

Formanden for Hadsten Lystfiskeriforening Steen Lindkvist mente, at en mere årvågen indsats fra miljømyndighederne i Århus Kommune kunne have begrænset tabet af fisk til Spørring Å. Således at tusinder af frivillige arbejdstimer på at genopbygge ørredbestanden i Lilleåen ikke ville være sat langt tilbage, som tabet af sted mellem 25.000 og 30.000 ørreder vil bevirke.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis