Tag temperaturen på havørreden.- 3. januar 2002
       

 

Biolog Jan G. Larsen fra Naturhistorisk Museum Århus deltog i en naturudsendelse på Østjyllands Radios “Formiddag På 4-éren” torsdag den 20. december. Jan fortalte over æteren, at han sidste vinter havde fanget en havørred på Djurslands Nordkyst, som føltes klart varmere end det lave vand, hvor ørreden blev fanget. Han ville derfor gerne have østjyske lystfiskere til at tage temperaturen på de ørreder, som de fanger her i de koldeste vintermåneder i januar og februar.

Da jeg selv i tre tilfælde havde fanget havørreder, der føltes varme i vinterkulden, kontaktede jeg straks redaktionen på Østjyllands Radio, og bad dem om at få Jan G. Larsen til at ringe til mig, når udsendelsen var færdig. Jeg var nemlig helt sikker på, at læserne af disse spalter gerne ville hjælpe.

Mindre end en halv time efter at udsendelsen på Østjyllands Radio var slut, havde jeg Jan G. Larsen i telefonen. Jan fortalte, at havørrederne ikke var særlig begejstret for de lave vandtemperaturer og den høje saltholdighed i det vinterkolde vand tæt inde under kysten, hvor vi normalt fangede vore havørreder. Han mente derfor, at ørrederne opholdt sig ude på det dybere og varmere vand, og så foretog korte jagtture ind på det lave kystnære vand, hvor den kunne finde flere af dens foretrukne fødeemner.

Til gengæld mente Jan også at det samme gjorde sig gældende i de varmeste sommermåneder. Bare med modsat fortegn. På denne tid var det kystnære vand nemlig meget varmt, hvorimod det dybe vand længere ude var markant koldere. Og at ørreden derfor kun kom ind på det lave vand kystvand om natten når temperaturen var faldet lidt. Derfor mente Jan, at der ville være muligt at fange kolde ørreder i sommervarmen.

Men dette vil vi vende tilbage til, når vi ser hvordan sommeren udvikler sig. Jan G. Larsen foreslår lystfiskeren, der er så heldig at fange en havørred, han vil beholde, at lave et lille snit i bugen, så han kan måle centertemperaturen i fisken helt oppe ved rygraden, og derefter måle vandtemperaturen. Hvis termometeret er langt, kan du også bare stoppe termometeret så langt op i spiserøret som muligt. Men det er meget vigtigt for Jan, at det er centertemperaturen eller kernetemperaturen, der måles.

Oplysningerne om temperaturen og fangststedet sendes så til Jan på  adressen:

Jan G. Larsen

Naturhistorisk Museum

Wilhelm Meyers Allé

8000 Århus C 

Eller på denne mailadresse: jgl@nathist.dk. Senere på året vil du her på siden få et referat af de målinger, som Jan forhåbentlig vil få fra dig og andre lystfiskere.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis