Fortrinligt samarbejde. - 9. janaur 2003
       

 

Mange gange får man den opfattelse at lystfiskere fører en evig krig mod både myndighederne og lodsejerne. Fronterne er også mange gange trukket meget hårdt op mellem landmændene, der som oftest lægger jord til vor færden langs med vandløb og søer, og de myndigheder, der har tilsyn med vore ferske vande. Derfor var det særdeles rart at se et eksempel på et fortrinligt samarbejde mellem landmænd, amt, kommuner og lystfiskere.

Mandag den 30. december 2002 var 15 – 16 lystfiskere fra Horsens og Omegns Sportsfiskerforening (HOS) mødt op ved bækken lige nordøst for Klaks Mølles Dambrug for at lave et par små opstemninger af store marksten. Opstemningerne ville give vandrefisk som ål, havørreder, ørreder og laks adgang til over 2 kilometer ekstra gydevand opstrøms en rørunderføring, som fiskene havde svært ved at passere. Desuden skulle der udlægges lidt over 8 kubikmeter gydegrus i bækken for at forbedre gydemulighederne i selve bækken nedstrøms underføringen.

Nu er det jo ikke udsædvanligt at lystfiskere giver et nap med, når der skal forbedringer i vandløbene. Det helt usædvanlige i denne lille historie var ifølge Næstformand Jan Karnøe fra HOS, at alle involverede havde handlet utroligt hurtigt.

Først blev der indhentet tilladelser fra de 2 involverede lodsejere. Derefter sagde både Horsens og Tørring-Uldum ja til projektet ved vejunderføringen i bækken. Begge kommuners accept var nødvendigt, da bækken udgør kommunegrænsen. Ligesom Vejle Amt også godkendte projektet og leverede 8 kubikmeter gydegrus til udlægning i bækken.

De to opstemninger hævede vandstanden i bækken så meget, at fiskene nu var i stand til at passere igennem røret uden vanskeligheder. Såre enkelt, men forbavsende effektivt.

Den ene lodsejer, Hans Henrik Christensen, Brandbjerggård leverede store marksten til opstemningerne og stillede med sin rendegraver for at udlægge gruset i bækken.

Den velvilje blev belønnet med, at Tørring-Uldum Kommune derefter gav tilsagn om at betale 1.000,00 kroner til kørselen og brugen af maskinerne. Hvorefter Horsens Kommune udlånte de redskaber, der var nødvendige for at grus og sten kunne placeres i bækken.

Selv naturen var velvillig overfor projektet, da natten til den 30. december 2002 blev meget kold. Hvilket bevirkede at både maskiner og mandskab kunne færdes langs med bækken uden at synke i eller køre fast i den ellers så fugtige engbund.

Selv om det var bitterlig koldt, så var det brede smil over hele linien. Også hos de 2 juniorer, som gjorde en stor indsats med at sprede grus ud i bækken. De stod i flere timer i det iskolde vand kun iført gummistøvler og skridtstøvler. Knægten i gummistøvlerne tog flere gange vand ind i de korte støvler, uden at det satte skår i begejstringen over at være med i dette specielle projekt.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis