Liv i fluerne. - 5. juni 1999
         

 

På en fisketur for et stykke tid siden, fik jeg mulighed for at prøve et nyt materiale, som et par af vennerne havde sværget til gennem nogen tid. Jeg havde tidligere hørt om og en enkelt gang set fluerne. Men da det var i tør tilstand, havde jeg ikke fæstnet mig væsentligt ved mønstret. Ikke fordi, at den ville have set bedre ud i våd tilstand, da den så ville have set ud som fluen i midten på billedet. Denne flue havde jo et meget fiskelignende udseende, som den lå der på stenen. Igen snød udseendet, da den jo var taget ud af vandet, hvilket havde fået vingen og kropsmaterialet til at klappe sammen.

Som det kan ses ud fra billedet, er fluen forsynet med et par meget tunge messingøjne, der får fluen til at dykke med “næsen”, så fluen får en markant “op - ned” bevægelse i vandet under indtagningen, som kan varieres med stor fordel. Da du på denne måde tilføjer fluen mest muligt liv.

Det er nemlig vigtigt, at vinge og kropsmateriale i forbindelse med din indtagning skaber en illusion af liv. Hvilket udløser hugrefleksen hos de fisk, vi efterstræber. Hertil er materialet Starlight Dubbing, som er anvendt til fluerne på billedet ganske fortrinligt. Materialet er meget langt i fibrene og skal helst plukkes med fingrene, da saksen vil give fluen et alt for regelmæssigt udseende.

Materialet Starlight Dubbing findes i mange forskellige farver, der alle er changerede. Vennerne foretrækker farverne purple, pearl og blue, da disse giver et utroligt livagtigt skær omkring fluerne i vandet. Et skær, der sammen med den illusion af liv som materialet giver under indtagningen, gør at ørreden jagter fluen over ganske lange afstande, når de først har observeret denne.

Den øverste flue på billedet er bundet som en palmerflue, hvor spidsen af materialet er nedbundet som hale. Derefter er materialet lagt i en dubbingløkke og lagt som et løst palmerhackle, der derefter prikles ud , så fluen får et meget loddent udseende. Hvis du synes kroppen er for mager kan du tilføje en vinge, der når til krogens bøjning, af samme materiale inden du binder messingøjnene ned.

På den nederste flue der lagt en meget kort hale af rødt uldgarn, derefter er der lagt en krop af pearl flashabou. Midt på kroppen nedbindes et bundt purple Starligth Dubbing og som vinge bruges et bundt pearl fibre af samme materiale. Du kan også nedbinde et kort hackle, som kun skal sidde på siderne af fluen for at illudere gællelågene, for at fuldende billedet af liv i fluen.

Det er med vilje at jeg ikke gengiver de eksakte mønstre, da jeg gerne vil opfordre fluebinderne til at eksperimentere med dette materiale, hvis kvaliteter har overrasket mig meget. Swan Products oplyser om nærmeste forhandler på telefon: 75 45 46 30

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis