Sløv sæsonstart i Örekilsälven. - 8. maj 1999
         

 
 

På trods af det gode vejr havde kun tyve lystfiskere fundet frem til Örekilsälven på åbningsdagen den første maj. Heraf var der kun ni, der havde løst dagkort, resten var årskortfiskere, der lige ville se, hvordan elven havde det efter den lange vinter.

Fangsten var da heller ikke noget at prale af, da der kun blev rapporteret om én nedgangslaks, som blev behørigt gendudsat og fangsten af nogle mindre havørreder nede på C-strækkets nedre del af elven.

Jeg lagde vejen forbi elven på min rundtur i Sverige i påsken, og så på daværende tidspunkt elven gå med over 50 kubikmeter vand pr. sekund, hvilket var næsten lige så meget som Mörrumsåen førte på samme tidspunkt.

Martin Dellien, der er daglig leder af Sportsfiskekontoret i Munkedal, fortæller at på premieredagen førte elven ikke mere end 18 - 20 kubikmeter vand, og at den megen vand i foråret forlængst har skyllet fiskene ud af elven, da det har krævet alt for mange kræfter for de udlegede laks og havørreder, at holde sig på plads i den ekstremt hårde strøm som har hersket i elven gennem vinteren og foråret.

Den tidlige udvandring fra elven kan tyde på, at der vil komme en tidlig opgang af fisk. Så Martin går bare og venter på at vandet skal blive lidt varmere, og at der vil komme lidt regn, som sætter vandstanden i elven op, så regner han med, at der allerede vil være blankfisk i elven i slutningen af maj måned. Yderligere et tegn på en rigtig god sæson i Örekilsälven er det faktum, at der sidste sæson blev konstateret mange små og undermålslaks i elven. Derfor er der  basis for en rigtig god opgang af pæne laks i elven, og Martin ser meget frem til fiskeriet i juni måned, hvor han regner med at elven vil opleve et fremragende laksefiskeri, som han formoder vil forsætte gennem hele sæsonen. Desuden har der været en god bestand af havørreder vinteren igennem i vigene ud for Örekilsälvens udmunding i Gullmarnsfjärden, og der derfor er basis for en meget god opgang af havørreder også.

Elven er stadig inddelt i tre strækninger A, B & C og på C-strækket der dækker elvens rolige nederste afsnit ud mod fjorden koster fiskeriet, kun 50,- Skr.. pr. dag gennem hele sæsonen. På de to øvrige strækninger er prisen fra 1. maj til og med 31. juli kun 100,- Skr. pr. dag. I august stiger prisen til 150,- Skr. pr. dag og stiger til 200,- Skr. pr dag fra 1. september til sæson-afslutningen den 14. oktober.

I sidste sæson , som ikke var noget strålende år ved elven, blev der fanget 226 laks med en samlet vægt på 732,55 kg. og gennemsnitsvægten var på 3,24 kg. Men sammenligner du tallet af fangne laks med antallet fiskende ved Örekilsälven, får du et langt pænere fangstgennemsnit, end det er tilfældet i Mörrum. For eksempel blev der fanget 17 fisk fordelt på 19 dagkort den 25. september 1999. Hvoraf de femten var laks.

Når du besøger Örekilsälven til sommer kan jeg anbefale dig at stikke hovedet indenfor på Sportsfiskekontoret i Munkedal, og få en snak med Martin Dellien om elven og fiskeriet i den.

Samme Martin er udover at være ivrig lystfisker også jæger og naturmenneske om en hals. Så da han i slutningen af vinteren så en overkørt hare ligge i vejkanten, ville han lige kontrollere om den var død. Da han samlede den op, kunne han mærke, at den var død, men stadig var varm. Da han vendte haren, så han bugen bevæge sig. Med et rask snit med lommekniven åbnede han bugen på den døde hunhare og udtog to harekillinger, hvoraf den ene var i stand til at overleve. I dag er harekillingen en kær og skattet maskot på kontoret, hvor den charmer sig ind på de besøgende lystfiskere og grovforkæles med alskens godbidder.

Yderligere information om fiskeriet i Örekilselven fås på følgende adresse:

Nedre Örekilsälvens FVO, Sportsfiskerkontoret, Örekilsvagen 2, S-455 33 Munkedal. Telefon og fax: 0046 524 107 77. Kontoret er åbent hver dag fra 7.00 til 9.00, men Martin træffes på mobiltelefon 0046 70 65 09 561 indtil kl. 16.00.

Århus Stiftstidende & Randers Amtsavis