Hårdt, koldt, vådt - og utroligt vigtigt. - 12. december 1998
         

 
 

Ovenstående ord er meget betegnende for det hårde arbejde, som elfiskeri også er. Specielt sidste lørdag, hvor Lyngbygårds Å Sammenslutning havde arrangeret elfiskeri på dette års hidtil værste vinterdag.

Lyngbygårds Å Sammenslutningen (LÅS), der består af foreningerne Hyggefiskeren Harlev, Galten Lystfiskerforening, Århus Lystfiskerforening, Århus Sportsfiskerforening og Brabrand Lystfiskerforening, har igennem mange år elfisket fra omkring første november og indtil jul for at fange avlsfisk. Disse fisk udgør ryggraden i de udsætninger, der er nødvendige for at  holde havørredbestanden i Lyngbygårds Å og Århus Å ved lige, og dermed sørge for at der er en pæn bestand af havørreder i Århus Bugt.

Da jeg støder til gruppen har de elfisket fra den gamle dæmning ved Hammelbanen og var næsten nået op til Gl. Harlev Put & Take. Åens vandstand var meget høj, og én af gutterne var allerede godt våd, da han havde været en tur i vandet. Selve fiskeriet var gået lidt trægt, og der var kun fanget to havørreder på dette tidspunkt. Men efter en kort pause startede de fiskeriet igen, og kort efter fangede de en meget flot farvet fisk på knapt tre kilo, som blev anbragt i tanken for senere at blive transporteret op til LÅS=s klækkeri længere opstrøms.

Dagen samlede høst blev kun på 7 havørreder, 4 som blev genudsat da de var under mindste­målet, 1 laks og 1 regnbueørred. De to sidste blev også behørigt genudsat. Sæsonen fra første november og til nu havde indtil videre givet 47 havørreder, hvoraf den største var på hele 8,5 kg. og målte sine 85 cm. Nogle af fiskene er allerede blevet strøget for rogn eller mælk og sammenslutningen havde på dette tidspunkt 8 liter befrugtede æg ud af den kvote på 17 liter, som de havde tilladelse til at opbevare i klækkeriet.

Lars Schriver fra Brabrand Lystfiskerforening som ledte dagens elfiskeri fortæller, at det tidligere var nemmere at fange den tilladte kvote. Der er tilsyneladende ikke så mange havørreder som tidligere. Nu havde efteråret jo også budt på utroligt store vandmængder. Hvilket var medvirkende til at mange af ørrederne meget tidligt var gået langt op i vandsyste­met. Desuden gjorde den høje vandstand det også noget vanskeligere at fange fiskene.. Da jeg forlod holdet fra LÅS, forsatte de fiskeriet til langt ud på eftermiddagen og sluttede først helt oppe ved Tarskov Mølle.

Det var altså et meget mandskabskrævende arbejde, der blev udført i lørdags. Sammenslutningen havde 7 mand i sving i vandet og yderligere nogle hjælpere på land. Derfor var et af samtale emnerne i pausen, da også de ulovlige garn som var sat under broen ved Europaplads lige før Århus Å=s udløb i havnebassinet. Disse net var blevet konfiskeret af fiskerikontrollen og havde spærret totalt for opgangen. Det er utroligt at den menneskelige griskhed går så vidt. I et af garnene sad der en død havørred som vejede over 7 kg. Det er forkasteligt at sætte sine garn ulovligt, men det er direkte svineri ikke at røgte sine garn.

Derfor faldt den halve flaske Gammel Dansk, som chefredaktør Hans Petersen på Stiften=s og læsernes vegne donerede til de gennemkolde deltagere i lørdagens elfiskeri, i god jord, da denne store indsats alt for ofte kun bliver sporadisk nævnt i formandens beretning på foreningernes generalforsamlinger.

Så skulle du sidde med et godt glas indenfor rækkevidde, mens du læser disse linier, så løft lige glasset og udbring en skål for disse ukuelige mennesker, der tilbringer lørdag efter lørdag i iskoldt vand, for at fange ørreder nok til, at vi alle stadig kan have et godt fiskeri efter havørreder i Århus Bugten.