Lovende start på havørredsæsonen. - 4. juli 1998

     

 

Efter et særdeles sløjt forår, når det gælder havørred fra de østjyske kyster, er det rart at høre, at der nu er kommet gang i fiskeriet efter havørrederne i ferskvand.

Allerede under Danmarks Sportsfiskerforbund Lystfiskertræf på Hessellund Sø-Camping, Karup, hørte jeg om de første, der havde haft kontakt med havørreder. I forrige uge ringede Anders Ellegård og fortalte, at han havde været ved Karup Å. Først på aftenen havde en tysker ved navn Rudi fanget en pæn opgangshavørred havørred på 6 kilo. Han havde brugt et af de sikre våben i Karup Å, nemlig en orange leddelt wobler.

Anders valgte selv at fiske med flue på trods af den hårde blæst, og hen på aftenen fik han en meget kontant belønning. Nede i Møllerens Første Hul smældede det til i fluestangen og inden længe kunne han lande en fin havørred på fem kilo. Desværre for Anders tog vinden til, hvilket umuliggjorde forsat fluefiskeri i nattemørket, som ellers er et meget sikkert tidspunkt på døgnet.

Både før og siden har jeg fået rapporter om pæne fangster og onsdag den 24. juni ringede en meget pålidelig kontakt. Han havde hørt om en fangst af en havørred på 11,8 kg taget på flue. Et par forespørgsler via telefonen bekræftede rygtet, men ingen af de forespurgte vidste, hvem fangstmanden var; men han havde hørt, at fangsten var sket langt oppe i åen.

Lørdag den 27. juni hen på formiddagen ringede én af mine gamle kunder, der bor tæt ved Karup Å, for at bestille fluer til den kommende havørredsæson. Da bestillingen var overstået, skulle jeg lige høre, om han havde hørt rygtet om den store havørred. Han blev meget stille i telefonen, før han forbavset sagde: AJeg troede dæleme ikke der var nogen, der så mig den aften! - Hvad pokker mener du! - udbrød jeg. Så mod ikke at sige, hvor det var, han havde taget den store ørred, fik jeg hele historien.

En aften midt i uge 25, hvor han alligevel ikke gad at hænge foran fjerneren og se fodbold, var han taget ud på et af de små private kortstykker, der heldigvis stadigvæk findes en del af på det gode havørredstræk i Karup Å, for at at slå et par timer ihjel i selskab med fluestangen. Allerede mens han siddende på åbrinken samlede stangen, så han en en stor bule i vandet. Hurtigt fik han grejet samlet, og gik igang med fiskeriet.

I tredje kast tog fisken fluen i et voldsomt angreb, og min kunde måtte beskæmmet erkende, at han fejlede tilslaget og måtte se bulen i vandet forsætte 30 meter nedstrøms, hvor den efterfølgende halve times fiskeri ikke gav yderligere kontakt med fisken. Igen satte han sig på brinken og fik med rystende hænder stoppet piben og åbnet en øl. Efter et par hidsige drag på piben og en enkelt slurk øl, så han til sin store overraskelse påny en stor bule i vandet på nøjagtig samme sted, hvor han først havde kontakt med fisken.

Hurtigt fik han lagt piben og stillet flasken fra sig, for at gå i en stor bue udenom hullet, hvor ørreden befandt sig. I første kast tog ørreden igen i et voldsomt hug og denne gang fejlede tilslaget ikke noget, og efter fem minutters hård fight ude i hullet, tog havørreden et voldsomt ryk og parkerede hovedet i en grødebusk helt inde under fiskerens egen bred. Efter par minutter hvor han ikke kunne rokke havørreden ud af stedet, trak han line af hjulet, lagde stangen fra sig på brinken, smed sig på maven og med et solidt greb om halen og den anden hånd under bugen kunne han smide fisken langt op på brinken.

Nu ville det have været en særdeles god historie, hvis det havde været et af mine egne mønstre han havde fået denne fine fisken på. Men han brugt en Rusty RAT i størrelse 4 bundet på en Partridge Wilson dobbeltkrog, da denne krog efter hans mening gav fluen det bedste liv i vandet.

Efter denne historie ringede jeg til Anders Ellegård, for at høre hvilken flue han havde fået sin fisk på. Han kunne berette at det var en variant over Paul Wellendorfs gode gamle mønster God Nat fluen. Anders har ladet sig inspirere af de irske Shrimp-fluer

Anders Ellegård's God Nat Shrimp.

Krog : Double Low Water str. 2 - 4 - Hale : Guldfasan crestfjer med crestfjer farvet rød øverst - Tag : Sølvtinsel - Halehackle : Indfarvet sort hane - Bagerste kropshalvdel : Hvid flossilke - Midterhackle : Hvid hane - Forreste kropshalvdel : Sort flossilke - Fronthackle : Langfibret lodden fjer fra indfarvet sort hanesaddel.

Anders fortæller, at han fisker fluen i små ryk for at give den mest mulig liv og at fluen virker, fik han et tydeligt bevis på, da han var ved Karup Å igen i går aftes (mandag den 29. juni) og fik endnu en fisk på 4 kg. Nu har han brugt fluen på tre ture og den har givet fisk to gange allerede.

Hvis du ikke er så heldig at være medlem af en af de mange foreninger, findes der til alt held mange stræk i Karup Å, hvortil der sælges dagkort. Turistservice Midtjylland (86 87 91 33 el. www.midtjylland.dk), Karup Turistkontor (97 10 29 77 el. www.midtjylland.dk) og Skive-egnens Turistbureau (97 52 88 31 el. www.skivebiz.dk) har i fælleskab udgivet en brochure der fortæller grundigt om fiskeriet i Karup Å og Gudenåen (i Viborg Amt). Brochuren kan rekvireres på de angivne telefonnumre og internetadresser.

Fiskeriet har været meget godt i år hidtil, idet jeg tror, at der allerede på nuværende tidspunkt er taget ca 30 havørreder over ti kilo. Så det er værd at huske på at fiskeriet faktisk først rigtigt topper i efteråret, så der er virkeligt noget at se frem til.