Hornfisk igen - Eller?

         

 
 

De sidste dages særdeles foruroligende billeder af store mængder af døde hornfisk i TV=s nyhedsudsendelser, har vakt bekymring for den hornfiskesæson, som vi jo faktisk burde stå midt i. Og der var da også desillusionerede lystfiskere jeg mødte under en tur på havnen torsdag eftermiddag. Synet af de tonsvis af døde hornfisk på skærmen og biologernes forbavselse over at den japansk chattonella alge kunne få så kraftig en opvækst i vore farvande, gav anledning til meget bekymrede miner og hovedrysten. Det var da også et faktum, at der ikke blev fanget én eneste hornfisk blandt de ca. 20 lystfiskere jeg mødte på min lille rundtur til benzinhavnens ydermole og stensætningen rundt om containerterminalen.

Ellers var det en ideel dag for fangst af hornfisk. Vinden var svagt østlig og solen skinnede fra en himmel, der kun var plettet af ganske få godtvejsskyer. Men som nævnt var der kun ca. 20 lystfiskere mødt frem mod normalt mere end det tredobbelte antal, hvis der havde været hornfisk inde under land.

Et par af de mere garvede havnefiskere havde dog hørt rygter om, at der gik hornfisk længere ude i bugten, og diskussionen gik så på om vandet var for koldt eller om dræber-algen kun havde ladet et fåtal af de normalt millionvis af hornfisk slippe levende igennem algesuppe oppe i Skagerak.

Dagens gode nyhed

På vej fra containerterminalens mole lagde jeg vejen forbi Centrum Fisk på havnen og her var meldingen lige så nedslående som blandt lystfiskerne, da de havde hentet deres hornfisk ude på vestkysten. AHvor der var levende hornfisk at få!@, som det blev udtalt med vis resignation i stemmen. Men inde hos den nye ejer af Havnens Fiskehus, Henrik, var meldingen anderledes positiv. Han fortalte nemlig, at fiskeren nede i Norsminde havde haft hornfisk på Havnens Fiskeauktion både onsdag og torsdag morgen, som var taget i bundgarn tæt på kysten, så der er altså sluppet hornfisk igennem algesuppen og ned i vore farvande.

Denne positive melding blev også bekræftet hos Centrum Fisk, Guldsmedegade, så kan vi jo kun håbe at denne herlige fighter snart kommer indenfor kastevidde af vores forskellige agn, når den har spredt sig til hele Århus Bugten.

Hornfisken er egentlig utrolig nem at fange, og da den her i foråret flokkes i utroligt store mængder helt inde under land, kan enhver nybegynder få sig en meget stor fiskeoplevelse. I de fleste af byens lystfiskerforretninger kan du købe lange slanke blink som f.  eks. Flipper, Hansen=s Flash og Victor. Kombineret med en monofil nylonline mellem 0.30mm og 0.20mm,  et almindeligt fastspolehjul og en spinnestang der kan håndtere agn vægte mellem 15g og 25g, er du virkeligt godt rustet til en dyst med denne lynhurtige og særdeles springglade fisk.

Selv har jeg haft særdeles god succes med at bruge woblere i kunststof igennem de sidste 4 - 5 år, da disse på trods af vægte fra 16g til 22g har en meget lav vægtfylde og kan derfor spinnes  langsomt ind over lavt vand. Derfor får man også langt færre fejlkrogninger, end det meget ofte er tilfældet når man fisker med blink, der skal spinnes  hurtigt ind. Og de tider, hvor folk stod og kastede en meget tung pirk med meget store kroge og store trekroge monteret op ad linen og hjemtog agnen i store hidsige ryk, er da også heldigvis et særdeles sjældent syn i dag, da langt de fleste lystfiskere har fundet ud af, at hornfisken er en de allerbedste fightere på let spinneudstyr. Som regel bruger jeg altid en ophænger og her vælger jeg en streamer krogstørrelse 4 - 10 eller en busket palmerflue størrelse 8 - 14. Placeret 30 til 75 cm over blinket. Her tænker jeg på afstanden mellem blinket og fluen, når den hænger slapt ned. Tafsen du binder ophængeren fast i bør være mellem 10 og 30cm lang.

God fluefisk

Igennem de senere år har flere og flere kystfiskere opdaget, hvor inciterende en sport det er at fange hornfisken på flue. Fluefiskeriet har ydermere den utroligt store fordel at ekstremt få hornfisk fejlkroges på den metode. Selv har jeg gennem årene kun fejlkroget 2 (to) hornfisk ved fluefiskeri.

Du behøver ikke at købe specielle fluer til dette fiskeri, da en masse af de fluer, der bruges til almindeligt fluefiskeri i åen kan bruges til dette fiskeri. Så hvis du har et par streamere med sølvkrop med en enkel hårvinge og nogle helt almindelige hacklede fluer eller palmerfluer som f. eks.: Red Tag, Red Tag Palmer, Zulu, Silver Zulu, Soldier Palmer, Coch-y-Bondhu, Goat=s Toe og lignende fluer i størrelserne 8 - 14 kan disse anvendes med stort held. Bemærk at næsten alle de nævnte fluer har et indslag af rødt i sig. Det være sig i kroppen eller halen, og det er et uomtvisteligt faktum at hornfisken elsker den røde farve.

Et par gode fluer til hornfisken

Krog : Mustad 94840 eller Partridge Wet Fly Hook str. 6 - 14

Bindetråd : Sort

Hackle : Indfarvet sort høne eller blød hane, 3 - 4 tørn. Hacklet skal nå mindst til krogspidsen

Hale : Fibre fra indfarvet sort høne

Rib : Fin oval sølvtinsel

Krop : Flashabou tinsel

Dette mønster er en variant af den kendte flue Black Pennel og jeg skabte dette mønster som ophængerflue til fiskeriet på en af de store irske søer. Siden har den vist sit værd ved fiskeri fra kysten herhjemme og specielt hornfisken er glad for denne flue.

Grå Kaløvig Fasanstreamer

Krog : 4 - 12 streamerkrog, i dette tilfælde Kamasan B800

Bindetråd : Grå Danvilles Flymaster 6/0

Fortyngning : 0.15 - 0.20mm kobbertråd, kan med fordel udelades

hale : Fibre fra fasankok rumpefjer af samme farve som du bruger til hacklet.

Rib : Fin oval sølvtinsel

Krop : Flad sølvtinsel eller medium pearl flashaboutinsel

Palmerhackle : Blue dun eller grizzle hane

Fronthackle : Rumpefjer fra fasan, så grålig som det er muligt at fremskaffe. Hacklet skal mindst nå til krogspidsen

Øjne : To led fra kuglekæde

Mønster lavet til fiskeriet på Slotsruinen i Kaløvig og da flere firmaer har lavet nogle særdeles fine indfarvninger af disse fjer, var muligheden for at lave nogle særdeles levende fluer i forskellige nuancer. Den grå udgave jeg præsenterer her, er den jeg har haft mest held med.

Også afslappet fiskeri

Er du til lidt mere afslappet fiskeri giver hornfisken dig også mulighed for det. Ud med en prop med en let belastning (eller et buldoflåd delvist fyldt med vand) og et stykke sild på en krog, der hænger 1 - 1,5 m under flåddet, og så læner du dig ellers tilbage og venter. Som regel skal man ikke vente ret længe før de første bid melder sig, hvis der ellers er hornfisk i nærheden. Dette fiskeri har ydermere den fordel at man yderst sjældent, for at sige aldrig, oplever fejlkrogede fisk. En lidt mere aktiv udgave af denne form for fiskeri udøves ved, at du skærer sildefilét ud i trekanter, så de er bredest ind mod ryggen og spidser til ned mod bugstykket. Længden skal gerne være op mod fem centimeter. Nu Asyr@ du sildestykket på krogen, så krogen går gennem stykket 3-4 gange. Nu kaster du igen med buldoflådet dit sildestykke ud og spinner dette langsomt ind. Mange foretrækker at fange nogle tobiser og filetere disse, da deres skind langt bedre er i stand til at klare de mange kast som man får brug for i løbet af fiskeriet. Løber du tør for sildestykker i løbet af dagen kan du bare filetere det yderste af halen af de fangede hornfisk, da de tilsyneladende er fuldstændigt ligeglade at det er afdøde artsfæller der bruges til agn og hugger villigt på dette.

Tidligere har jeg nævnt et par gode lokaliteter inde på havnens område, desuden er hele strækningen nord for den nye skudehavn og forbi Den Permanente et godt sted for hornfisk gennem hele sæsonen. Et sted inden for bybussernes område der ikke benyttes så meget er Vejlby Fed, da der er et godt derude. Er man til fiskeri i mere naturskønne omgivelser er strækningen nedenfor Fløjstrup Skov et yndet område, ligesom området ved Kalø Slotsruin byder på særdeles gode fiskepladser. Ellers kan man jo bare nævne så kendte lokaliteter som Esby, Lushage og Sletterhage Fyr på Helgenæs, Kobberhage, Jernhatten og Kysing Næs, så muligheder er der nok af indenfor en fornuftig afstand fra Århus centrum.

Fiskeriet efter hornfisk indbyder også til at man laver en familieudflugt ud af det, da hornfiskene ikke bekymrer sig om, at der er badende og legende børn i vandkanten, når de først er kommet i bidehumør. Vi har tidligere på sådanne ture oplevet at bikiniklædte ægtefæller har lånt en fiskestang og fanget gode hornfisk midt imellem de wadersklædte mænd. Så pak en god frokostkurv og stop hele familien i bilen, og få jer en rigtig god dag sammen.

Som spisefisk er der mange der ikke bryder sig om hornfisken på grund af de grønne ben, men derved snyder de sig for en stor smagsoplevelse. Personligt sætter jeg stor pris på at skære hornfisken over ved gattet og så ryge halestykket i Kasper Røghat=en. Bedre frokost på en god dag med godt fiskeri efter hornfisk fås næppe. Men det efterlader jo én med et meget stort restproblem. Jeg spurgte derfor køkkenchef Ove Moos, Royal Oak, Åboulevarden, hvad han mente jeg skulle stille op med den resterende del af hornfiskene. Hårdt presset kom han frem med følgende lækre opskrift, som virkeligt udnytter et par af de tydelige tegn på, at der er sommer på vej i Danmark. Nemlig - Hornfisk og grønne asparges!

Ristet hornfisk á la Nage - med lakserogn og grønne asparges (forret til 4 pers)

Hornfisk:

400 gram horn fisk skåret i stykker a 100 gram

2 spsk olie

Sauce:

2 gulerødder

1 løg

4 dl tør hvidvin

1 spsk tørrede koriander

400 gram usaltet smør

 

Asparges:

20 grønne asparges, der skæres i 5 cm=s stykker fra hovedet og nedefter

 

Pynt:

75 gram lakserogn

4 kviste af kørvel

Fremgangsmåde:

Hornfisken renses, klargøres og skæres i de nævnte stykker på ca. 100 gram. Olien varmes op til rimelig høj temperatur, hvorefter fisken ristes let et par minutter på hver side til den er pæn gylden. Fisken må meget gerne hvile et par minutter efter stegningen.

Til saucen skrælles gulerødder og løg og skæres i tynde strimler urterne kommes i en gryde tilsat hvidvinen og de tørrede koriander pakket ind i gaze. Fonden simrer i 10 - 12 minutter, hvorefter urterne tages fra og holdes varme. Korianderne i gazen kasseres. Fonden piskes op med det kolde smør og de varme grønsager tilsættes. Til sidst smages saucen til med salt og peber.

Aspargssene koges let i vand tilsat salt.

Anretning:

Den ristede hornfisk anrettes med saucen i bunden og pyntes med de kogte asparges og lakserogn. Til slut anrettes den friske kørvel på toppen af anretningen.

Hertil kan du vælge at servere en kølig Chateau Bertinerie 1995, Blanc sec de Blaye. En halvtør hvidvin der er lavet på Cabernet Saugvignon druer.

Ove foretrækker godt hornfisken når vi kommer længere hen i efteråret når de har opnået deres fulde huld efter gydningen, men så er de danske grønne asparges jo ikke helt på toppen længere, så det er nu denne fornemme ret skal nydes.

Til de røgede hornfiskehaler foretrækker jeg selv, nogle af de mørke øltyper som efterhånden er blevet ret almindelige herhjemme: Dortmunder, Cains, Classic eller Carl=s Special.

God appetit og Knæk og Bræk