Godt fiskeri i Kanalen. - 19. september 1998
         

 
 

Kolindsundkanalerne byder på trods af det totalt udrettede løb på noget af landets bedste havørredfiskeri.

Selv om det er svært at se for et utrænet øje, så huser Kolindsundkanalerne gode standpladser for de rigtig mange havørreder, der trækker op igennem dette vandløb for at gyde i kanalerne og tilløbene. Men disse standpladser kan være ekstremt svære at finde for den lystfisker, der gæster kanalerne for første gang.

Tidligere var én af Nordkanalens bedste standpladser en gammel cykel, som en eller anden på et tidspunkt havde smidt ud i kanalen lige ud for gavlen af det gamle missionshus i Ginnerup. I nogle år udgjorde cyklen et sikkert strømlæ for de optrækkende havørreder, og det var næsten sikkert at få kontakt med fisk der, hver gang man kom til stedet. Skulle en anden være kommet dig i forvejen var det bare at vente til dagen efter, så var stedet igen okkuperet af en god havørred, som fandt lidt hvile på sin vej op mod strømmen.

På et tidspunkt havde holdet, der slog grøde i kanalen smidt cyklen op på land. Derved havde de ødelagt en sikker standplads i kanalen. Behjertede sjæle foretog dog en nådeshandling og smed cyklen tilbage i kanalen på samme sted igen, så lokalkendte lystfiskere ikke skulle gå forgæves til stedet. Denne gang fik cyklen lov at ligge endnu et par sæsoner for derefter helt at forsvinde fra kanalen.

Selv har jeg oplevet, at en knytnæve-stor sten ude i vandet kunne yde strømlæ for en havørred på næsten fire kilo. Det tager lang tid at lære de forskellige steder i kanalerne at kende, men det er umagen værd. Til gengæld er der også lystfiskere, der har heldet med sig ved første besøg.

På min tur langs med Kolindsund Nordkanal sidste søndag, var jeg så heldig at komme frem til Enslevgård, i samme øjeblik som én af kanalens faste gæster var i færd med at lande en nydelig havørred. Så mod at hente nettet i bilen til ham, fik jeg lov at tage et par billeder af landingen af fangsten. Han fortalte senere, at havørreden havde stået helt tydeligt fremme i strømmen over en lille grusbanke nedstrøms broen ved Enslevgård. Den havde først taget ormen, da denne for tiende eller elvte gang passerede tæt forbi ørreden. Til gengæld tog den meget kraftigt, da den endelig snappede den drivende orm, der kun var let belastet, så krogen sad meget godt fast i mundvigen, da krogen skulle fjernes. 

Tidligere på dagen havde jeg mødt næstformanden i Grenå og Omegns Sportsfiskerforening, Gerhardt B. Jørgensen, som fortalte, at der var rigtig mange gode havørreder i kanalerne i denne sæson. Men han fremhævede dog fangsten af bækørred på over to kilo som en af sine fineste fangster i denne sæson. Denne søndag tilbragte han sammen med sin søn og andre familiemedlemmer. De var ude efter skaller, der skulle bruges som agnfisk til geddefiskeri senere på dagen. Det lykkedes dem da også ganske hurtigt at få en pæn spandfuld småskaller.

Det er da også et faktum at kanalerne er et utroligt godt medevand, med specielt mange store brasener. Men det virker jo som det rene tidsspilde at jagte fredfisk, når kanalerne er så fyldt med store pæne havørreder. Ikke desto mindre talte jeg senere med tre tyskere, der fiskede meget målrettet efter brasen. Jeg prøvede på mit noget ubehjælpsomme tysk at gøre dem opmærksom på, at der også var meget gode havørreder i vandløbet. Men én tyskerne hev op i keepnettet og sagde næsten henåndende: "Feine Brachsen. Sehen Sie hier". I nettet havde han vel ti eller tolv meget fine brasener. Ud fra hans lykkelige smil kunne jeg se, at han var mere end glad ved dagens hidtidige resultat, selvom han ikke havde fanget nogen havørreder. Hvad han tilsyneladende også var totalt ligeglad med.

Denne dag var der også en rigtig god strøm i Nordkanalen, der ellers ved dage med højvande ude i Kattegat, kan stå næsten stille. Der er nemlig kun omkring én halv meters fald i kanalen fra Sivested og ind til havnen i Grenå. Noget der også er med til at gøre Kanalerne svære at aflæse for den lystfisker, der gæster kanalerne for første gang.

Grødeslagningen var næsten overstået, da jeg besøgte kanalerne sidste søndag. Så er det muligt at fiske både med orm, spinner og flue igen. Dette år virker det som om, man har ladet grøden stå langs med kanterne, hvilket også, sammen med den megen nedbør i dette efterår, kan være medvirkende til, at der var så god en strøm i kanalen denne søndag.

I en telefonsamtale med kassereren i foreningen Brian Sørensen, fik jeg opklaret, at der ikke længere er nogen der sælger kort til Grenå og Omegns Sportsfiskerforening i Storårhus. Men det er muligt at købe fiskekort til Kolindsundkanalerne hos Brugsen i Ginnerup, der ligger lige op og ned af Nordkanalen, og som har søndagsåbent. Der er åbent for salg af dagkort til og med 31. oktober og så starter foreningen med at sælge dagkort igen den 1. februar. Hvis du gerne vil være medlem af foreningen, er det også muligt. Prisen for et medlemskab er 500,00 kr. og med 50,00 kr i indskud. Hvis du gerne vil være medlem for resten af denne sæson, kan det også lade sig gøre, da du så kun skal betale 250,00 kr. plus 50,00 kr i indskud. Foreningen har på nuværende tidspunkt ca. 420 medlemmer, og har plads til langt flere langs de tre kanaler, som udgør Kolindsundkanalerne. Dog foregår det meste af fiskeriet efter havørred i Nordkanalen fra kanalens sydside. Det er nemlig kun tilladt at udøve fiskeri i kanalerne fra de bredder, der vender ind mod selve det inddæmmede område.

Kasseren Brian Sørensen træffes kun tirsdag og torsdag mellem kl. 17.00 og 19.00 på telefon 86 32 41 62, og kan give dig yderligere oplysninger om medlemskabet af foreningen