Nye tider i Örekilsälven. - 18. juli 1998
         

 
 
En lille perle af et havørred/laksevand kun 6 timers transporttid fra det østjyske område.

Efterhånden som årene er gået, har jeg fisket under mindst fire forskellige ordninger i Örekilsälven. Men nu har Nedre Örekilsälvens Fiskevårds­förening opdelt elven i tre strækninger, og har indrettet et sportsfiskekontor, med Martin Dellien Smedberg som daglig leder, i et hus der ligger meget tæt på elven.

Hele strækningen på 8,2 km fra Brålandsfallet og ned til udløbet i fjorden ved Saltkällan, er som nævnt inddelt i tre stræk­ninger. Jeg kom for skade at sige, at det vel er de to øverste stræk A & B, der ud fra prisen at dømme er de mest interessante. Strækning C koster nemlig kun 50,00 Skr pr. døgn gennem hele sæsonen, der strækker sig fra 1. maj til og med 14. oktober. De to andre koster 100,00 Skr til og med 31. juli og 190,00 Skr pr. døgn resten af sæsonen. Her brød Martin straks ind og anbefalede netop strækning C til fiske­riet efter havørred om natten.

Der er meget let at orientere sig på de enkelte stræk, da Fiskevårdsföreningen har fremstillet et af de mest overskuelige kort, jeg har set rundt om ved forskellige fiskevande. Desuden er grænserne mellem de enkelte stræk tydeligt afmærkede, ligesom det også klart fremgår af orangefarvede stolper på elvbredden, hvor strækningerne forbeholdt fluefiskeriet findes.

Martin fortæller, at orm og reje stadig er tilladt i elven, men meget få bruger denne form for agn, selvom mange strækninger indbyder til det. Ca. 95% af de lystfiskere, der gæster elven udefra, er fluefiskere. Rigtigt mange af de resterende sværger til woblere, gerne den ambulancefarvede Rapala. Specielt i den flydende udgave er den da også noget nær ideel. Idet man kan få den ind under nedhængende grene og meget tæt på trærødderne, uden at risikere den hænger fast i noget, hvis man kaster for langt. Ellers er det de klassiske lakseblink som Toby og Möresilda, der bruges som agn. Ligesom spinnere også er et populært valg ved lavere vandstand.

Martin mener, at der er godt med havørreder i år, og han har en særde­les god baggrund for denne udtalelse. Han er født og opvokset på en gård meget tæt ved elven og har fanget rigtigt mange ørreder og laks. Så mange om året, at han understreger, at det jo var andre tider, da han var knægt. Fangsten var en vigtig del af familiens husholdning den gang. Martin er stadig en overordent­lig dygtig fisker, og er altid parat med en kop kaffe­, samt gode råd til de lystfiskere, der gæster Sport­fiskekontoret.

Martins karriere som fluefisker startede med en seks til otte meter lang bambusstang, hvor linen var knyttet til spidsen af stangen og linen var lidt længere end selve stangen. Så med en flue i enden af linen var jeg i stand til at kaste op til ti me­ter. - Det var jo alt rigeligt, når man vidste hvor fiskene stod; fortæller Martin med et svedent grin. Martins favoritflue i dag er en variant af den i Mör­rum så kendte Glöd­häck (Red Butt) og mønstret er som følger:

Martins Örekilsfluga

Krog : Db laksekrog str. 2 - 8

Tag : Danvilles fluo rød flossilke

Hale : Guldfasan crestfjer

Rib : Oval guldtinsel

Krop : Sort flossilke

Vinge : Nogle få men tydelige stråler orange egern eller hjort (max en fjerdedel af hele vingen), resten sort indfarvet sort egernhale eller hjortehale

Collarhackle : Hot orange hanenakkefjer

Angående laksen beretter Martin, at friske fisk begynder at stige op i elven fra midten af maj, og at der kontinuerligt stiger friske fisk, hver gang der er kommet regn. Selv foretrækker Martin en vandføring på 8 - 10 m3 pr. sekund. På strækning B & C der ligger nedstrømsudløbet af Munkedalsäl­ven, vil vandføringen så typisk ligge på ca. 14 - 16 m3 pr. se­kund. Elven er noget ned-børsafhængig og fisker helt klart bedst ved ovennævnte vandføring. Hvilket den også havde, da jeg besøgte elven i forrige uge. Ved denne vandføring er elven stadig nem at vade i, selvom jeg stærkt anbefaler, at du har skridsikre såler under dine waders og bruger en vadestav. Ellers er det en stor nydelse at fiske sig ned over en af de strækninger, der er udlagt som "En­dast flugfiske". Jeg må sige, at man fra Nedre Örekilsälvens Fiske­vårdsförenings side har været endog særdeles gode til at udvælge disse strækninger, da de ligger utroligt godt til fluefiskeren.

Det er meget let at komme til Örekilsälven fra det østjyske område. Der er kun toenhalv times kørsel til Frederikshavn, yderligere to timer med hurtigfærgen til Göteborg og til sidst fem kvarter til Munkedal ad E6 i retning mod Oslo. Der er også muligt at tage toget, da der er station i Munke­dal. Hvis du vil spare overnatningen, har jeg tidligere set lystfiskere overnatte i telt på elvens øverste stræk ved Brålands Gård. Her er det også muligt at overnatte i campingvogn, da der er et eludtag ved lystfiskerhytten deroppe. Man skal bare erlægge 15,00 Skr pr. døgn forud for at benytte dette. Der er nok at opleve i omegnen, der er meget naturskønt og med mange spændende attraktio­ner for alle aldre. Så du kan roligt tage hele familien med, da dit fiskekort gælder fra kl. 0.00 til 24.00, og om sommeren er det tidlige og sene fiskeri at foretrække. Så kan du jo bruge hele dagen til sightseeeing og aktiviteter med familien, og så fiske på de ovennævnte tidspunkter.

Der må maksimalt gå tyve personer på de enkelte stræk. Selv op­levede jeg det pudsige, at have strækning A's næsten 3 km fuld­stæn­digt for mig selv den 6. juli, hvor jeg sidst gæstede elven. På strækning B gik der bare 3 - 4 lystfiskere. Senere talte jeg med formanden for Nedre Örekilsälvens Fiskevårdsförening, Lars Åke Winblad. Jeg spurgte undrende, om det var normalt med så få lystfi­skere ved elven på denne årstid? Han fortalte, at de fleste betragtede elven som en typisk efterår­selv, og derfor ikke ville fiske om sommeren. Dette havde den selvforstærkende virkning, at når ingen fisker, bliver der heller ikke fanget fisk. Til gengæld var de sidste dage op til sæsonafslutning næsten alle totalt udsolgte. For eksempel var der kun 1 kort tilbage den 8. og 2 kort den 9. okto­ber, men i resten af juli, august og september er der stadig masser af muligheder for at få fiskekort til de forskellige strækninger elven er delt op i.

Du kommer i kontakt med Sportsfiskerkontoret på nedenstående adresse:

Nedre Örekilsälvens Fiskevårdsförening,

Örekilsvägen 2

455 33 Munkedal

Sverige

Tlf. 0046 524 10 777

Her kan du købe dine fiskekort og Martin kan også hjælpe med at leje hytter til overnatning. Prisek­sempel: 5 personer i nybygget lejlighed, med bad og køkken = 500­,00 Skr pr. nat. Altså mulighed for gang billig lakse- og havørredfiskeri, hvor det er muligt at have hele familien med.