Noget om Put & Take og fluer. - 11. juli 1998

         

 
 

Sommeren er normalt den tid, hvor fluefiskeren har de bedste muligheder for at sikre sig en god oplevelse i de mange fine P&T‑søer i det østjyske.

Den 29. juni skrev journalist Morten Ravn en fin artikel i denne avis om det nye Put & Take ved Gl. Harlev. Heri nævnte han, at der ville blive afholdt en konkurrence derude søndag den 19. juli. Det eneste, der var smuttet, var selve tidspunktet. Konkurrencen afholdes i tidsrummet fra klokken 8.00 til klokken 13.00, og prisen for deltagelse er 100,00 kr.

Du kan roligt tage derud, for jeg kan love dig, at der mindst er tre fisk tilbage i søerne. Jeg satte nemlig fluen i de tre ørreder, jeg havde kontakt med onsdag den 1. juli. Dette vil nok senere afføde en artikel i denne spalte om knuder og knudebinding, når jeg på et tidspunkt har fundet en knude, der er i stand til at holde på fiskene. For det skulle jo nødigt hedde sig, at jeg ikke er i stand til at binde ordentlige knuder. ‑ Vel!

For øvrigt er det værd at bide mærke i at alle tre fisk, jeg havde nærkontakt med, huggede lige i eller lige under vandoverfladen. Især var der en god klækning af gråbrune vårfluer i størrelse 12 ‑ 14. Fluerne som fiskene beholdt var i rækkefølge, Red Tag Palmer, Svømmende Vårfluepuppe og Nelson Caddis. Den sidste fiskede jeg som tørflue, medens de to andre blev brugt som ophængere med en tung flue yderst på forfanget.

Der er lidt spændende, at der allerede efter så kort tid er kommet en så massiv mængde af insekter i de  kunstige vandhuller, der ikke er to måneder gamle endnu. Men på trods af den megen aktivitet i overfladen, var det alligevel en gråbrun flue med guldhovede, kropshackle og en marabouhale fisket et godt dtykke under overfladen, der fangede bedst. En ung fyr der stod nær ved mig fangede fire fisk på denne flue. Så skal du ud i en af de mange populære put and take søer i Østjylland, så prøv dig lidt frem. Men først og fremmest sæt dig ned nogle minutter og se hvad der sker i overfladen og læg mærke til hvilke insekter, der sværmer i luften over søen eller i læ af træer, buske og græs ved bredden, da disse helt sikkert på et tidspunkt vil indgå i regnbuernes menu.

Museumsinspektør Frank Jensen fra Naturhistorisk Museum, Århus, fortæller, at ethvert nygravet vandhul allerede inden for den første uge vil opleve en indvandring af vårfluer. Indenfor det første år vil alle de arter, der kan være i søen være indvandret. Dette er specielt tilfældet for søer der graves i relativ god jord. Er der tale om sur mosejord vil det tage langt længere tid før søen har alle de insekter, der kan være i den.

Her i det østjyske område har vi flere gode Put & Take søer, med et utroligt godt og varieret insektliv. Udover de nylavede søer ved Gammel Harlev, skulle du også prøve Svejstrup Fiskepark, Svejstrup (nær Lerbjerg), Pinds Mølle, Edslev eller Grumstrup Lystfiskercenter, Grumstrup (nær Hovedgård), der alle huser en rigtig god og varieret bestand af insekter.

En ting der overraskede mig forleden aften, var at min ellers så sikre igleimitation ‑ Woolly Bugger'en fuldstændigt svigtede. De, der så udsendelsen "Derude med snøren" på DR2 tirsdag den 30. juni kl. 20.00, vil huske, at Put & Take‑eksperten Jens Rasmussen også anbefalede brugen af sorte igleimitationer, gerne med et indslag af grønt. Jens var også en svoren tilhænger af grøn Power Bait og gav nogle gode tips ved bruge af denne velfangende agn. I Gammel Harlev Put & Take blev da også fanget ganske godt med fisk rundt ved bredderne på denne agn, men det var dog særdeles tydeligt, at den unge fyr med sin hjemmekomponerede flue, så absolut var aftenens mest succesfulde fisker.

Det var ellers herligt at se en god gedigen udsendelse om fiskeri i Put & Take‑søer, da mange har en tendens til at rynke på næsen af dette "magelige" fiskeri. Flere gange har jeg endog hørt folk nedladende sige,  ‑ ADet er da ingen kunst at fiske i P&T‑søer!@ Fordi: "Der kan enhver idiot jo fange fisk!". Jeg må beskæmmet erkende, at som aftenen skred frem ville jeg gerne have været blandt idioternes rækker. For efterhånden som jeg havde gennemgået alle flueæskernes rum for brugbare vårflueimitationer, måtte jeg ty mere og mere til det element af held i fiskeriet, som man aldrig må underkende.

Som sagt synes jeg at udsendelsesrækken "Derude med snøren" indtil nu har været særdeles god. Dog er det synd, at den kun sendes på DR2 om tirsdagen kl. 20.00 og genudsendes om torsdagen kl. 18.30 på samme kanal. Det ville være rart, hvis genudsendelsen blev placeret på DR1, så alle havde mulighed for at se disse fine udsendelser.

Tidligere havde sommerens tv‑udsendelser ry for bare at være genudsendelser. Så hvis Danmarks Radio gerne vil leve op til deres gamle ry, så ta´ lige og send udsendelserne med de to "gale" englændere igen. Når jeg er ude blandt lystfiskere, er det de udsendelser, der oftest nævnes, når talen falder på lystfiskerudsendelser i fjernsynet.

Siden jeg første gang skrev om Gl. Harlev Put & Take for snart tre uger siden, har jeg fået flere henvendelser angående mønstret på fluen Woolly Bugger, som jeg fortalte, at jeg havde fange mine fisk på. Orginalmønstret anbefaler, at man sætter et splithagl på den tafs, der er tilbage når fluen er bundet på forfanget, men denne mistes meget hurtigt under kastene. Så i stedet bruger jeg en bevikling med kobbertråd forrest på krogen, som du ser det på billedet. Dette giver fluen en blødere og mere levende gang i vandet. Samtidigt kan du varierere fortyngningen alt efter, hvor du skal bruge fluen. Som du kan se bruger jeg en tynd kobbertråd i tykkelsen 0.25 ‑ 0.20 mm, da jeg så kan bruge kobbertråden som bindetråd og også bruge whip finisheren til afslutte med en tackling, der fæstner kobbertråden.

Woolly Bugger

Krog: Langskaftet streamerKrog str. 2 ‑ 8

Bindetråd: Sort Danvilles Flymaster 6/0

Fortyngning: Kraftig klump af kobber‑ eller blytråd på Krogens forreste trejdedel, så fluen dykker meget markant med "næsen", hvilket giver fluen en utrolig livagtig gang i vandet

Hale: Sort marabou, mindst lige så lang som Krogen

Palmerhackle: Langfibret sort hane

Krop: Sort chenille (i dag foretrækker jeg helt klart påfugleherls til kroppen)

Da grøn er en god farve i Put & Take har jeg lavet nedenstående variant.

Fluo Green Woolly Bugger.

Krog: Langskaftet streamerKrog str. 2 ‑ 8

Bindetråd: Gul Danvilles Flymaster 6/0

Fortyngning: Kraftig klump af kobber‑ eller blytråd på krogens forreste trejdedel, så fluen dykker meget markant med "næsen", hvilket giver fluen en utrolig livagtig gang i vandet

Hale: Grøn marabou, mindst lige så lang som krogen, med tre til fire stråler flourescerende flashabou over

Palmerhackle: Langfibret grøn hane, med tre til fire stråler flourescerende flashabou nedbundet ved hovedet.

Krop: Flourescerende grøn chenille.