Majfluedans over Kongeåen - Søndag den 25. maj 2008  
         

 Aktuelt nyt

 Laurits Flowbinner

 Artikler

 Billeder

 Fiskerejser

 Fluebinding

 Fluer

 Foredrag

 Guidning

 Kasteinstruktion

 Konsulent

 Links

 Grejanmeldelser

 Bøger & film

 Miljø & vandpleje

 

De mange majfluer over ved Kongeåen lørdag den 17. maj gjorde at vi havde planlagt endnu en tur til Kongeåen søndag den 25. maj. Men den stærke nordøstenvind gjorde os lidt betænkelige ved projektet. Så vi valgte at starte i Mattrup Å.

 

Her satte der sig en han-spinner på sidedøren, som viste sig at være den perfekte baggrund for et par nærbilleder. Majfluen havde endda været så venlig at sætte sig i skyggesiden, hvor der også var læ. Så det var bare at finde kameraet frem og forsøge sig lidt med forskellige blitz-indstillinger.

 

Oppe i åen var der skuffende få majfluer på vandet, og slet ingen i bevoksningen. Syv til otte talte Laurits på en time.

Så herefter blev bilen vendt mod mod Kongeåen, hvor vi var sikker på at der var majfluer på vingerne.

 
 

 

 
 

Som nævnt var vi betænkelige ved vinden der kom hylende nedstrøms og gjorde fluefiskeriet til en prøvelse, og opstrøms tørfluefiskeri til det umuliges kunst.

Vi kørte lidt rundt og så på strækningerne ved Skodborghus, derefter om til skoven ved Granly og besluttede os til sidst for at prøve stængerne omme ved Frihedsbroen.

Det var kun småfisk der viste sig og der var forbavsende få majfluer på vingerne og på vandet.

Efter cirka halvanden times fiskeri, besluttede vi at prøve strækningen ved Knagemøllen.

 
 

 

 
 

Her var der både nogenlunde læ på de første 500 meter af strækningen og utroligt mange majfluer på vingerne på de læfyldte steder.

 

Desværre var det kun småfisk der viste interesse for majfluer på vandet.

Denne gang var vi velforsynede med friskbundne majflueimitationer, så det var ikke det der hindrede os i at fange store mængder af småfisk. Fiskene var bare så små og så uerfarne at de ikke kunne suge de store imitationer ned.

 

Og jo længere nedstrøms vi kom og vinden fik mere magt, så forsvandt majfluerne fra vandet og bevoksningen. Så det var faktisk kun 150 meter nedstrøms fra skiltet, der markerer strækningens begyndelse, hvor der var ringende fisk og insekter på vandet.

 
 

 

 
 

Fluerne vi fiskede med var egne mønstre og endnu engang lykkedes det Laurits at overliste en meget fed lille grisling af en fisk fra Kongeåen.

 

Denne gang var det en bækørred på lidt over de 30 cm, der tog majflueklækkeren i første kast efter den havde vist sig en enkelt gang i overfladen.

 
     
 

Efter et par timers fiskeri opgav vi i erkendelse af at vinden tog til og der blev færre og færre insekter på vandet, og at nordøstenvinden ville umuliggøre et spinnerfald ud på aftenen.

 

Der var som det kan ses på alle de små sorte prikker på billedet til venstre rigtig mange majfluer i parringsdans over træerne.

 

Men da vinden tog til ved 6-tiden forsvandt de også

 
     
   

Laurits Flowbinner - Laurits@flowbinner.dk