Klarälven - En perle i Värmland  
           

 Aktuelt nyt

 Laurits Flowbinner

 Artikler

 Billeder

 Fiskerejser

 Fluebinding

 Fluer

 Foredrag

 Guidning

 Kasteinstruktion

 Konsulent

 Links

 Grejanmeldelser

 Bøger & film

 Miljø & vandpleje

 

Gensyn med Klarälven.

Første gang jeg fiskede i Klarälven i Värmland var i 1975, da jeg boede i Karlskoga i Sverige. Omkring denne by havde vi kun rotenonbehandlede søer, hvor der bagefter var udsat regnbueørreder. Jeg havde fået del venner blandt nogle af de mange fluefiskere der benyttede disse søer. Et par af dem havde flere gange lovet at tage mig med ud til et godt strømvand med mange stallinger og ørreder.

En tidlig søndag morgen i det spirende efterår bankede det på døren. Udenfor stod en af gutterne og spurgte om jeg ville med ud at fiske. Få minutter senere sad jeg i bilen sammen med de øvrige. Vi kørte og vi kørte og da vi havde kørt i to timer, dristede jeg mig til spørge: Hvor skal vi hen? Til Sysslebäck lød det som den naturligste ting i verden. Nu var der bare den hage ved at jeg aldrig havde hørt tale om Sysslebäck før, så kort efter spurgte jeg dumt igen: Æh - er der langt til Sysslebäck. Nej - nej, lød det fra chaufføren. Bare rolig vi er der om en times tid.

 
 

I alt kørte vi 285 kilometer hver vej for at komme til at fiske i et ordentligt strømvand. Siden blev det til yderligere et par ture derop inden vinteren for alvor satte ind. Siden har jeg aldrig glemt den kraftige strøm, de perfekte stryg til fluefiskeriet, de stærke stallinger og det smukke landskab omkring denne vældige elv.

Her i slutningen af juni fik jeg mulighed for at gense landskabet og fiske i elven igen. Meget havde ændret sig siden sidst, men fornemmelsen af at der er forbistret langt derop er stadig særdeles udtalt. Et af de steder hvor jeg fiskede dengang i halvfjerdserne, var nu omdannet til en lystfiskercamping. Hvilket gjorde det meget let at komme til elven på et af dens bedste strækninger. Desuden var stemningen på denne lystfiskercamping så imødekommende, at jeg kun kan opfordre andre til at opsøge den.

 
 

Noget af det første der skete var at da min bror og jeg købte vore fiskekort, ville vi gerne have nogle oplysninger op fiskeriet i elven. Blev vi henvist til en af campingpladsen gæster, der skulle have fisket i elven i over tredive år. Det viste sig at være Ove Nielsen fra Kirstinehamn (kun et par og tyve kilometer fra Karlskoga). Ove fortalte med entusiasme om fiskeriet i denne majestætiske elv, der nemt kunne virke overvældende på et par (næsten) nybegyndere som lillebror og jeg.

Jo! - Egentligt er det meget let. Vad så langt ud i elven som I kan. Kast vinkelret ud i elven. Følg fluen og fluelinen med stangspidsen og tag giv fluen et nyk ind imellem under drevet. Ove nikker til os og kikker ud over elven, medens han binder en flue på forfanget. men samtidigt gør han os opmærksom på, at vi har valgt et forkert tidspunkt, da elven for tiden går med over en halv meter over normalvandstanden for årstiden.

 
 

Dette måtte vi senere erfare, da vi selv forsøgte at komme langt ud i elven. Vi var taget afsted uden vadestave.

Dumt - Meget dumt. I følge lillebror, som er en ung sportstrænet gut under halvfjerds kilo, skal man ikke underkende en vis grad af overvægt da storebroderen (Deres udsendte med lidt over hundrede kilo i basisvægt) kunne vade et par meter længere end ham selv. Men på trods af min højere vægt, var det på ingen måde rart at vade, når knytnæve-store sten flyttede sig under dine fødder når du bevægede dem.

 

 

 

 
 

Efter kun én times fiskeri i elven satte vi os op på bredden og drak en øl. Hvorefter vi gik op til teltet og lavede os en kop the, som blev indtaget med lidt forstærkning, medens vi nød udsigten ud over elven. Som vi sad, blev vi opsøgt af andre som lå på pladsen, som lige ville sikre sig, at vi havde haft en god aften selvom vandstanden var ad pommern til. Igen udviklede der sig en snak om fluefiskeri og vi fik mange tips om gode steder i elven og de rigtige fluer til fiskeriet.

Strækningen vi fiskede på bestyres af Sysslebäcks Fiskevårdsförening og strækker sig 25 kilometer langs elven fra Ransby op til Karrbäckstrand. Ud over selve Klarälven råder foreninger også over 39 andre vande, hovedsageligt søer, som du kan fiske i på det samme fiskekort. Priserne på fiskekort er meget rimelig: 50,- Skr. for et dagkort, ugekort 150,- Skr. og 260,- Skr. for et årskort.

 
 

Søerne oppe på fjeldet er fremragende til pimpelfiskeri, så her har du mulighed for at kombinere vintersport og isfiskeri. Et af vintersportsstederne, Långbergets Stugby, lejer hytter ud hele året, og om sommeren er der i lejen inkluderet leje af båd i 3 dage under opholdet. Dette gør området meget attraktivt til en familieferie. Turistkontoret i Sysslebäck giver dig alle relevante oplysninger på 0045 564 103 73 eller du kan søge på adressen: http://www.skanland.com, som dækker hele området

 
         
    Laurits Flowbinner - Laurits@flowbinner.dk