Frank Jensen på slap line  
         

Vennefluebinding

Moderne rørfluer

Tri lobal fluer

Mini tubes

Flympher

Morten Valeur - 1

Morten Valeur - 2

Henrik Kure

Allan Kofoed

John Rasmussen

John Rasmussen-2

John Rasmussen-3

John Rasmussen-4

Lars Ch. Bentsen

Micke Lindström

Put & Take-fluer

LF Streamer

Brian Størup

Ove Monrad

Kaj Kirkeby

Kaj Kirkeby 2

Per Balle

Per Balle - 2

Frank Jensen

Klaus Kristensen

Jan Fensteen

Steen Ellemose

Jakob Sørensen

John Pettermann

Bjarne Lauersen

Harry Østergaard

LF Thunder Spey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frank Jensen

Frank lovede at tage årets første fluebinding og han satte os alle i gang med sine variationer over et par kendte mønstre

 

 
     
 

Low-water Phatakorva

 

Rør: Kobberrør på ca. 1 tomme med en foring af plastrør, plastrøret skal være 14 mm længere end kobberrøret.

Bindetråd: Hvid og sort

Tag: En lille strimmel (1,2-1,4 mm bred)orange lazerwrap ovenpå hvid bindetråd og holografisk guldtinsel

Hale: meget lille tot (14 tråde) rød-orange-gulligt kunststof fx glo-brite eller organza

Krop: Ingen kropsmateriale, kun kobberrør som helst skal være godt anløbet i æggevand eller anden svovlforbindelse så det ikke står blankt

Vinge: En lille tot (12 hårstrå af dækhårene og 14 hårstrå af uldhårene) hot orange polarrævshalehår.

Mellemvinge: En lille tot (8 hårstrå af dækhårene, ingen uldhår) gråbrun egernhale

Mellemvinge 2: En lille tot (15 hårstrå af dækhårene, ingen uldhår) sølvrævehale farvet en brunlig nuance med lidt orange i og med sorte spidser

Overvinge: nogle få ( 5 dækhår) blanke, sortfarvede hårstrå fra ryggen af en europæisk bæver eller fra en vaskebjørn

Cheeks: junglecock

Lak: Sort eller klar

Krog: Thorkild og jeg anvender udelukkende Owners Grizzly i størrelser fra 3/0 -2, da vi anser denne krog for den bedste til at holde en stor fisk og p.g.a. krogens meget specielle spids kan den godt slås fast til bøjningen selv i plovskærbenet i overmunden, desuden har den en mikroskopisk lille modhage, så den er nem at få ud af undermålere.

Perle: mellem rørfluen og krogen anbringes en 3-4 mm plastperle i chartreuse eller rød, det giver god farven og gør at vingen selv kan komme fri af krogen, hvis den bliver snurret rundt i en strømhvirvel.

Forfang: Frog Hair grøn udgave (endelig ikke den grå udgave, der er alt for stiv til dette brug) fluorocarbon 0,43-0,23 brugt som en tippet op til en lille metalring, der afslutter den taperede del af forfanget. Længden afhænger af vandets fart og klarhed, jo klarere og hurtigere jo længere og tyndere skal tippen være for at få fluen ned. Vi har været oppe på at bruge forfang med en samlet længde af 30 fod når fiskene er sky.

 
 
     
 

Black Pennell i Frank Jensens udgave

Krog: Wilson single st 12. Denne krog har jeg valgt fordi den i forhold til vægten er ganske stærk og fordi den har et rimeligt bredt kroggab. Den er ikke stærk nok til at holde en større fisk (+3 kg) i det første udløb, så der må man lade fiske løbe nogenlunde frit.

Krop: Sort floss silke

Rib: Tynd massiv sølvtråd

Hackle: Sort eller meget mørk  hanehackle som skal være lidt længere i fjerstrålerne end krogens totallængde.

Bindetråd: Sort eller meget mørk

Lak: Sort eller klar

Fluemønstret er gammelt, det er tillagt Henry Cholmondeley-Pennell i 1860. Det er nu sandsynligvis meget ældre. Der findes en lang række forskellige udgaver, som jeg har prøvet nogle få af. Jeg er endt med nedenstående udgave som virker rigtig godt for mig. Jeg tillægger det rigtigt meget vægt at holde fluen så let som muligt for at få det maksimale liv i den.

Bindemåde

Gør bindetråden fast 3-4 vindinger fra krogøjet så der bliver plads til et fint lille hoved. Find den rigtige hacklefjer og strip overflødige fjerstråler bort. Bind hacklefjeren ind med skaftet parallelt med krogskaftet og ovenpå det . Fjerens yderside skal  vende mod binderen. Gør den godt fast med 3-4 tørn, klip skaftet skråt af, placer en tørn over spidsen af fjeren. Bind sølvtråden fast med 3-4 tørn, træk lidt i den så den kommer til at ligge med enden mod enden af hacklefjeren, så der bliver så lille en overgang som muligt. Bind floss-silken ind og gør fast med 3-4 tørn og gentag proceduren fra før og kør bindesilken tilbage mod krogøjet. Nu er vi klar til at tørne kroppen som skal starte ca 3-4 mm fra den lodrette linje fra krogspidsen og op på skaftet. Dan en pænt tilspidset krop evt cigarformet som en perfecto, til dem der ikke ryger cigarer, se formen på den her http://en.wikipedia.org/wiki/Cigar#Size_and_shape

Kør så sølvtråden en gang rundt om krogskaftet som en mini-tag og derefter i en smuk spiral hen mod krogøjet og bind fast, lad være med at klippe sølvtråden, bræk den i stedet ved at vrikke den frem og tilbage, medens der holdes stramt med bindetråden, på denne måde fremkommer der en lille hage, som gør at ribben ikke nær så let trækkes i stykker. Hvilken vej man vil tørne bindetråden er der delte meninger om, jeg tørner den altid modsat floss-silken for at få maximal reflekterende virkning. Men når den er bundet ned, giver jeg den altid et lille strøg lak for at forhindre at fiskenes tænder ripper kroppen op alt for hurtigt.

Nu tørnes hacklet frem mod kroppen 1-1½ gang og bindetråden tørnes igennem hacklet mod øjet  helst uden at binde nogen af fibrene ned. Bindingen afsluttes med et par halvstik eller en whipfinish så man får et lille fint konisk hoved, hacklefjeren skæres fra og der sluttes med en lakering.

Fiskemåde

Jeg har brugt fluen med stor succes til kystørred når de går på lavt vand eller når man ser dem ringe. Kast den ud lidt fra fisken og giv nogle forsigtige nøk i linen, det får fluen til at ”hoppe” i vandet. Til laks har jeg med held brugt fluen når vandet er lavt og klart og varmt.

Hvis man binder fluen i mindre størrelser er det også en god flue i åen til ørred og stalling både opstrøms og nedstrøms.

 
     
       
     
  Til toppen